Ruska vojska želi strane plaćenike u svom sastavu

F
FENA
6.1.2015. u 09:07
10
34
Ruska vojska želi strane plaćenike u svom sastavu
10
Ruska vojska želi strane plaćenike u svom sastavu Foto: AFP
Rusija otvara svoje oružane snage za profesionalne strane vojnike, usred sukoba u Ukrajini u koji je upletena, mada ruski stručnjaci tvrde da taj potez nije povezan s ukrajinskom krizom.
Predsjednik Vladimir Putin izdao je uredbu kojom se stranim vojnicima omogućuje da odsluže najmanje pet godina u ruskoj vojsci, pod pretpostavkom da govore ruski jezik, javlja BBC.

Posmatrači očekuju odaziv regruta iz središnjih republika bivšega Sovjetskog Saveza.

U sukobima u Ukrajini sudjeluju i strani dobrovoljci, među kojima su i Rusi. Službena Moskva negira optužbe prema kojima je onamo poslala svoje redovne vojne snage.

Ukrajinska vlada i Zapad tvrde da je Rusija u pomoć separatistima u istočnoj Ukrajini uz teško naoružanje poslala i dobro obučene vojnike.

Putinova uredba koja se odnosi na strane vojnike dio je napora da se profesionaliziraju ruske vojne snage, tvrdi BBC-jev analitičar za vojna pitanja Jonathan Marcus, dodajući da takav potez utiče na ruske odnose s bivšim sovjetskim republikama.

Ruski vojni stručnjaci Pavel Felgenhauer i Aleksander Golts za BBC su kazali da će se novom uredbom omogućiti legalizacija stanja koje postoji već nekoliko godina na područjima u kojima su razmještene ruske vojne snage izvan granica Rusije.

Uredba će ruskoj vojsci olakšati regrutiranje lokalnog stanovništva u dijelovima srednje Azije, na Kavkazu i u Pridnjestrovlju, odbjegloj moldovskoj pokrajini, tvrde analitičari. "Ranije se tražilo dobijanje ruskog državljanstva ili dokumenta kojim su se dobijala prava iz ruskog državljanstva, ali sada mogu legalno služiti bez ruskog državljanstva", rekao je Felgenhauer.

Golts tvrdi da je u ruskim vojnim snagama već oko 300 stranih vojnika.

Felgenhauer kaže da su hiljade Tadžika služili pod komandom ruskih oficira tokom nereda u Tadžikistanu 1990-tih.

Na Kavkazu Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i vojne snage u dvjema odbjeglim pokrajinama Gruzije, u Abhaziji i Južnoj Osetiji. "Slati ruske profesionalne vojnike u Središnju Aziju je skupo, a mnogi ostaju tamo. Uzimati lokalce je veoma praktično", rekao je Felgenhauer.

"Moguće prijetnje narastaju u Srednjoj Aziji nakon što je NATO okončao borbenu misiju u Afganistanu. Zato je moguće jačanje ruske vojne prisutnosti u Srednjoj Aziji. Ali to ne znači masovno regrutiranje stranaca", rekao je.

Za neke strance će mjesečna plaća vojnika od 500 dolara biti poticaj za priključenje ruskoj vojsci u ovim gospodarski teškim vremenima kao i izgledi za dobijanje ruskog državljanstva, smatra Golts, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: