{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruska vojska prodire dublje u Gruziju

S
Sarajevo-x.com
12.8.2008. u 09:19
0
0
Ruska vojska prodire dublje u Gruziju
0
Ruska vojska prodire dublje u Gruziju
Foto: Reuters
Ruski tenkovi krenuli su dublje u teritoriju Gruzije, uzrokujući nove sukobe dok avioni ove države nastavljaju kružiti gruzijskim nebom. Stanovnici gruzijskih gradova traže zaklon i apeluju na međunarodnu zajednicu da im pomogne.
Eskalacija sukoba desila se uprkos oštrim riječima zapadnih lidera pa i samog američkog predsjednika Georgea Busha koji je nastojao utjecati na Moskvu da okonča oružane napade i povuče svoje trupe iz Gruzije. Nasilje u bivšoj sovjetskoj republici dramatično je i brutalno, a gruzijski čelnici javljaju da su Rusi davno prešli granice dvije proruske provincije koje su nastojali zaštititi.

Reporter Associated Pressa javio je da je vidio ruske trupe u gradu Senakiju, iako su Rusi objavili da se nalaze tek u blizini. Preuzeli su kontrolu i nad gradom Zugdidiem.

Gruzijski predsjednik Saakašvili izjavio je da se njegovu zemlju polovi napadima na ključne saobraćajnice u bilizini grada Gorija, a da ruski avioni ne prestaju sa bombardovanjima. Na drugoj strani, ruski ministar odbrane negirao je ove navode u Goriju, ali i bilo kakve nakane da se napadne glavni grad Gruzije Tbilisi.

Na drugoj strani, otvoren je novi front. Pobunjenici u Abhaziji objavili su kako su pokrenuli operaciju protiv gruzijskih trupa na zapadu ove provincije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: