Rat u Gruziji
0

Ruska vojska: Chinvali oslobođen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komandant kopnene vojske Rusije Vladimir Boldirjev izjavio je danas da su ruski vojnici "očistili" glavni grad Južne Osetije, Chinvali, od jedinica gruzijskih snaga.

Ruski mediji izvještavaju da je glavni grad Južne Osetije Chinvali potpuno razrušen.

Prema riječima Boldirjeva, tokom 24 sata jedinice 58. ruske armije Sjevernokavkaskog vojnog okruga, zračno-desantnih snaga i specijalnih snaga, stigli su u oblast vojnih djejstava. "Trenutno su bataljonske taktičke grupe u potpunosti oslobodile Chinvali od gruzijskih oružanih snaga i pristupili istiskivanju gruzijskih jedinica iz zone odgovornosti mirovnih snaga", rekao je ruski general.

Borbe se istovremeno nastavljaju, sa ciljem oslobođenja cele zone odgovornosti mirovnjaka, rekao je on.

Rukovodstvo Ministarstva odbrane Rusije je danas kategorički demantiralo informacije Gruzije da su ruski vojni avioni bombardirali gruzijska naselja. Kako je izjavio zamjenik načelnika Generalštava Vojske Rusije Anatolij Nagovicin, Rusija sa "mirnim gradovima ne ratuje i sa civilnim stanovništvom ne vidi borbena djejstva ".

"Ispunjavamo samo mirovne funkcije", rekao je general, koji je, međutim, istovremeno potvrdio da su oborena dva ruska aviona tokom operacije podrške mirovnjacima i stanovništvu u Južnoj Osetiji.

Prema njegovim riječima, Rusija svoje mirovne zadatke razdvajanja snaga i prinude na mir ispunjava "po mandatu UN-a", a odluka o primjeni sile donijeta je 8. augusta kada je gruzijska vojska zauzela dva kampa ruskih mirovnjaka.

Nagovicin je rekao da Rusija nije u ratnom stanju sa Gruzijom i demantirao da je ruska vojska napadala Tbilisi, kako su to javili pojedini zapadni mediji.