Žene tretiraju kao robove
0

Ruska stranka razmatra legalizaciju prostitucije

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ruska partija Prava stvar saopštila je danas da u svojoj platformi razmatra legalizaciju prostitucije, ako javnost to podrži.

"Želimo da skrenemo pažnju na taj problem i da te žene rade u nepodnošljivim uslovima, kao i da se tretiraju kao robovi, a zatim ih odbace na ulicu", rekao je portparol Andrej Dunajev za list "Izvestija".

On je dodao da žene često "regrutuju" kriminalci ili, što je veoma čest slučaj, korumpirani policajci.

Dunajev je istakao da je pitanje legalizacije prostitucije od velike važnosti za javnost, navodi RIA Novosti.

"Zapanjen sam koliko je pažnje privukla ova problematika. O ovoj temi se treba razgovarati u okviru pitanja modernog ropstva. Riječ je o ženama koje rade u seks industriji i ženama koje dolaze iz inostranstva, a koje žive kao stoka", rekao je Dunajev.

Legalizacija prostitucije omogućila bi ženama da uživaju ista prava kao i drugi radnici i otvoreni bordeli, garantujući im bezbjednost na radu, mogućnost redovnog zdravstvenog pregleda i penzionisanje.

Prava stvar će naručiti istraživanje u januaru 2013. godine u dvije vodeće istraživačke agencije kako bi stekla uvid u raspoloženje javnosti što se tiče ovog pitanja.

Prostitucija u Rusiji sada nije krivično djelo, već prekršaj koji se kažnjava novčano sa oko 2.000 rubalja ili 65 dolara. Nasuprot tome, organizovanje prostitucije kažnjava se sa pet godina zatvora.

U velikom broju evropskih zemalja prostitucija je legalizovana.