Svijet
0

Ruska štampa optimistična nakon posjete Riceove i Gatesa Moskvi

FENA
Ruska štampa izražava u srijedu optimizam nakon posjete Moskvi američke državne tajnice Condoleezze Rice i ministra odbrane Roberta Gatesa, naglašavajući izvjesno "zagrijavanje" rusko-američkih odnosa.

"Evidentno je da postoje makar dva razloga zbog kojih se susret Riceove i Gatesa s ruskim kolegama Lavrovim i Serdjukovim "ne može ocijeniti neuspješnim", piše ruski dnevni list Rosijskaja Gazeta.

Prema ovom listu, "prvi razlog tome je namjera Rusije i Washingtona da izrade dokument kojim se predlaže novi okvir strategije" za bilateralne odnose.

Drugi je činjenica da su američki ministri donijeli u Moskvu "izmijenjenu verziju svojih prijedloga" vezano za postavljanje američkog proturaketnog štita u Evropi, ocjenjuje Rosijskaja Gazeta.

Prema jednom visokom američkom dužnosniku ovi prijedlozi bi mogli uključiti garancije prema kojima proturaketni štit ne bi mogao ubuduće postati odbrambeni sistem protiv Rusije

"Rezultati posjete Condoleezze Rice i Roberta Gatesa Moskvi mogu posvjedočiti o izvjesnom zagrijavanju bilateralnih odnosa", izvještava dnevni list Gazeta.

"Pregovori između ruskih i američkih ministara vanjskih poslova i odbrane utvrdili su jednu novu geopolitičku situaciju", izvještava ovaj list.

"Neslaganja o ključnim pitanjima, naročito o proturaketnom štitu, postoje i dalje, ali strane su se obavezale da neće dolijevati ulje na vatru i da će se koncentrirati na one probleme od kojih se može očekivati konsenzus", piše list.

Prema Gazeti, "namjere izražene nakon susreta ruske i američke strane daju razloga za prognoziranje srdačne i prijateljske atmosfere na samitu NATO-a" koji će se održati u aprilu u Bukureštu, na koji su pozvani ruski predsjednik Vladimir Putin i izabrani predsjednik Dmitrij Medvjedev.