Svijet
0

Ruska štampa o hapšenju Karadžića

FENA
Hapšenje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića "otvorilo je Srbiji put za Evropsku uniju", ocjenjuje u srijedu ruska štampa.

"Dosad se ovoj zemlji obećavala blijeda evropska perspektiva, sada se situacija naglo promijenila", piše dnevni list Vremja novosti. "Evropski funkcioneri u Bruxellesu otvoreno govore da je ovo hapšenje otvorilo Srbiji put za Evropu", nastavlja ovaj list.

"Predsjednik Tadić je shvatio da jedna osoba ne može sputavati put zemlje u Evropsku uniju", konstatira dnevni list Izvjestia, bliska Kremlju.

Dnevni list Nezavisnaja gazeta piše da se "hapšenje Karadžića odigralo odmah, nakon formiranja u Srbiji nove koalicije između socijalista i demokrata", dodavši da je aktuelna ekipa na vlasti "više orjentirana Zapadu nego prethodna vlada, koja je u biti bila nacionalistička".

Zvanični ruski dnevni list Rosijskaja gazeta ostaje skeptična, podsjećajući da su, osim hapšenja Radovana Karadžića, "ključni uvjeti" za priključenje Srbije EU-u hapšenje dvojice preostalih bjegunaca ICTY-a, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Sve dok Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni "EU će i dalje stezati Beograd, dajući uvijek nova obećanja", naglašava ovaj list.