Sprega sa državom
23

Ruska pravoslavna crkva kupuje zemljišta u neposrednoj blizini NATO baza

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sve više zemljišnih posjeda u Norveškoj prelazi u ruke Ruske pravoslavne crkve. Ono što je posebno zanimljivo je da su posjedi sve bliže i bliže NATO vojnim bazama, stoji u izvještaju norveškog portala Dagbladet.

Čini se da je Ruska pravoslavna crkva posebno zainteresovana za stjecanje nekretnina u blizini norveških vojnih instalacija, a njezina najnovija akvizicija je stari molitveni dom u Sereidi s pogledom na Haakonsvern. Imanje je vrlo blizu mjesta gdje se nalazi glavna baza Kraljevske norveške mornarice i najveća pomorska baza u nordijskim zemljama.

Prema lokalnom registru, 2016. godine prostorije je kupila parohija Teofanije Moskovske patrijaršije. Imanje je udaljeno samo tri kilometra od Haakonsverna.

Haakonsvern je najvažnija luka i baza norveške mornarice, gdje su stacionirane fregate i podmornice. Pred pomorske baze nalazi se Mornarička akademija koja obučava časnike norveške mornarice.

Crkva također upravlja parohijom Svete velikomučenice Irene u Stavangeru, koja je udaljena otprilike petnaestak minuta hoda od zajedničkog štaba NATO-a.

Norveški analitičari smatraju da nekretnine u ruskom vlasništvu blizu NATO-a i Haakonsverna mogu biti problem, postavlja se pitane zašto se Crkva preselila iz središta grada u manje mjesto u blizini pomorske baze.

Zbog uske veze sa vlastima i podrškom ratu u Ukrajini sve glasniji su zahtjevi da se i Ruska pravoslavna crkva uvrsti na listu sankcioniranih subjekata Evropske unije.

Podsjećamo, u zadnjih par mjeseci zabilježeno je nekoliko incidenata u kojima su uhvaćeni ruski državljani kako fotografiju NATO baze u Norveškoj.