Putinov "igrač"
23

Ruska pravoslavna crkva ima neočekivanog saveznika u srcu Evrope

B.H.
Foto: Ured premijera Mađarske
Foto: Ured premijera Mađarske
Iako čvrsto podržava invaziju Moskve na Ukrajinu, patrijarh Kiril, čelnik Ruske pravoslavne crkve, dosad je izbjegao sankcije Evropske unije, prvenstveno zahvaljujući podršci mađarskog premijer Viktora Orbana.

U želji da odbrani "kršćanske vrijednosti", Orbanova nacionalistička vlada nastojala je ojačati veze s moskovskim patrijarhom, koji je prošle sedmice poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ga je "Bog postavio na vlast".

Orban je "obasuo" pravoslavnu crkvu državnim novcem iako je samo 14 hiljada od gotovo 10 miliona stanovnika Mađarske pravoslavne vjeroispovijesti.

U gradu Hevizu na zapadu Mađarske svake nedjelje se održava liturgija iako tamošnja crkva nije u potpunosti završena. Pravoslavni vjernici imaju samo riječi hvale za Orbana. Svećenik Nikolai poručuje je da je njegova parohija "neizmjerno zahvalna" na velikodušnosti mađarske vlade nakon podrške od milion eura.

"Zahvaljujući njima izgradili smo ovako divnu crkvu. Ali ne osjećamo samo mi, naša mala parohija, tu zahvalnost, to osjeća cijela Ruska pravoslavna Crkva", ističe Nikolai.

Patrijarh Kiril dospio je na naslovnice prošle sedmice kada je rekao da je Putinova vladavina određena od Boga dok je ruskom čelniku čestitao 70. rođendan. Kirilla je izbjegao crnu listu EU nakon što se Mađarska usprotivila sankcijama na temelju "vjerske slobode".

Orban je dobio pohvale od patrijarha nakon što je osvojio četvrti mandat zaredom na izborima u aprilu, a patrijarh ga je nazvao "jednim od rijetkih europskih političara koji ulaže izvanredne napore u podržavanju kršćanskih vrijednosti".

"Ako liberalni zapadni susjedi neće poduprijeti tradicionalne kršćanske vrijednosti onda to barem može učiniti Mađarska", poručio je tada Kiril.

Više od polovice Mađara smatra se kršćanima, pri čemu katolici čine većinu, a protestanti oko 13 posto stanovništva.

Ali Orban, koji dolazi iz kalvinističke porodice, kaže da savezništvo s pravoslavljem može biti oslonac protiv sve slabijeg kršćanstva na Zapadu pod papom Franjom. Papu su u više navrata napadali Orbanovi mediji optuživši ga da je previše liberalan, pa čak i "antikršćanski" zbog svoje podrške migrantima.

Orban, samoproglašeni čuvar "kršćanske Europe" od migracija, vjeruje da vodi "bitku za dušu Europe".

"Ne možemo dobiti ovu bitku bez pravoslavlja", poručio je prošlog mjeseca, nakon što je primio nagradu od srpskog patrijarha Porfirija za njegove "zasluge" u zaštiti kršćanstva.