Svijet
0

Ruska obavještajna služba odbacuje navode odbjeglog agenta Tretjakova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska obavještajna služba odbacila je danas kao "izdajničke " navode u SAD prebjeglog saradnika službe Sergeja Tretjakova koje je iznio u prošle sedmice objavljenoj knjizi bivšeg novinara "Washington Posta" Pitta Earlyja - "Drug Dž: Neispričane tajne najpoznatijeg ruskog špijuna u Americi poslije kraja hladnog rata".

"Ostavljajući na savjesti Tretjakova tzv. raskrinkavanja iz knjige, želimo da istaknemo da se u svim specijalnim službama svijeta izdajnički PR uvijek smatrao omrznutim a sama izdaja krivično kažnjiva", naveli su u press birou Vanjske obavještajne službe.

Služba navodi da je u oktobru 2000. godine ruski državljanin Tretjakov ostao s porodicom u SAD-u, pismeno izvijestivši da "njegova ostavka neće nanijeti štetu interesima zemlje" i da nije želio da se susretne sa zvaničnim predstavnicima Rusije.

Tretjakov je, prema navodima ruskih medija, u knjizi iznio da je nekadašnji prvi zamjenik državnog sekretara SAD-a Strob Talbot predavao ruskoj strani tajne informacije.

Tretjakov je, kako se navodi, u svojstvu zamjenika šefa obavještajne službe u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama od 1995. do 2000. rukovodio špijunskim operacijama u New Yrku i u UN-u, i prema njegovim tvrdnjama među njegovim agentima bio jedan ambasador iz bivšeg sovjetskog bloka i visoki ruski zvaničnik u iračkom programu "nafta za hranu".

"Moj prebjeg je bio najveći neuspjeh ruske obavještajne službe u SAD", rekao je Tretjakov, koji u SAD-u živi povučeno na tajnoj lokaciji.