Adenski zaliv
0

Ruska mornarica spasila holandski brod od pirata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska mornarica pomogla je u osujećivanju napada somalskih pirata na holandski teretni brod u opasnom Adenskom zalivu, saopćilo je pomorsko nadzorno tijelo u srijedu.

Šest pirata ispalilo je zolje na brod, koji je izvodio manevre izbjegavanja istovremeno pozivajući u pomoć, saopćio je Noel Choong, direktor Centra za izvještavanje o piratstvu Međunarodnog pomorskog biroa sa sjedištem u Maleziji, javio je AP.

Pirati su proganjali brod oko 30 minuta ali su odustali od pokušaja da se ukrcaju na brod nakon što su ruski ratni brod i helikopter stigli na mjesto incidenta, saopćio je Choong.

Pirati su prošle godine napali 111 brodova i oteli 42 kod Roga Afrike, od kojih mnoge u Adenskom zalivu.

Međunarodna flotila, uključujući američke ratne brodove, spriječila je brojne napade, ali je to područje pregolemo da bi se svi brodovi držali u sigurnosti na važnom morskom putu koji povezuje Aziju s Evropom.

Choong je izjavio da je piratima, ipak, teže otimati brodove zbog povećanih pomorskih patrola i pojačanog nadzora nad brodovima koji prolaze kroz područje.

"Napadi se nastavljaju, ali je smanjen broj uspješnih otmica pirata", kazao je on.

U ovoj godini zabilježeno je 11 napada u somalskim vodama a dva broda su oteta. Ukupno je 11 brodova s 210 članova posade još u piratskim rukama, saopćio je Choong.

Somalija nema funkcionalne vlade od 1991. i njena obala kojom vlada bezakonje raj je za pirate. Otkupnine u dolarima jedan je od načina da se dođe do novca u siromašnoj zemlji.