Veliki iznos
0

Ruska kompanija nudi novčane nagrade za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruska kompanija je saopćila da će davati pet miliona rubalja (128.000 KM) u gotovini prvim vojnicima koji unište ili zarobe tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajini.

Sjedinjene Države, Njemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja pripremaju se za slanje desetaka naprednih borbenih tenkova Kijevu u narednm nekoliko mjesecima kako bi pomogli u jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine.

Odluku je Kremlj okarakterisao kao opasnu eskalaciju, a glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će tenkovi "gorjeti" na prvim linijama.

Ruska kompanija Fores, sa sjedištem na Uralu koja proizvodi propante za energetsku industriju, nudi gotovinske isplate ruskim vojnicima koji "zarobe ili unište" tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje ili Abrams proizvedene u SAD-u.

Tvrtka je rekla da će platiti pet miliona rubalja prvom ruskom vojniku koji uništi jedan od tenkova i 500.000 rubalja (12.000 KM) za sve naredne napade.

Iz Foresa su poručili da NATO pumpa Ukrajinu s "neograničenom" količinom oružja i eskalira sukob. Također su kazali da će dati nagradu od 15 miliona rubalja (380.000 KM) za borbene avione zapadne proizvodnje, ako ikad budu isporučeni Ukrajini.

Tenkovi još nisu otpremljeni u Kijev i moglo bi proći nekoliko mjeseci prije nego što većina obećanih isporuka bude poslana.

Od početka sukoba, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su uništili stotine komada zapadnog oružja. Kijev je ranije odbacio te izjave, ističući da je Rusija tvrdila da je uništila više raketnih bacača HIMARS proizvedenih u SAD-u nego što je ikad isporučeno toj zemlji.

Prethodne isporuke naprednog zapadnog oružja, posebno HIMARS-a, zaslužne su za preokret u ratu, pomažući Kijevu da osigura niz iznenađujućih pobjeda i potiskujući ruske snage s teritorija osvojenog na početku invazije.