Svijet
0

Ruska galerija "Tretjakov" tužit će ministra kulture

FENA
Galerija Tretjakov
Galerija Tretjakov
Direktor ruske galerije "Tretjakov" izjavio je da će tužiti ministra kulture zbog izjave u kojoj napada izložbu na kojoj je izložena fotografija dvojice policajaca koji se ljube.

Ministar kulture Aleksandar Sokolov optužen je za javno vrijeđanje galerije Tretjakov kada se okomio na izložbu Sots-Art koja je trenutno otvorena u Parizu, opisujući je kao "pornografsku" i korumpiranu.

"Ministar je uvrijedio galeriju Tretjakov posebno kada nas je optužio za korupciju", izjavio je Valentin Rodionov za AFP. "U ponedjeljak sam podigao tužbu protiv njega", kazao je.

Prošlog mjeseca je Sokolov izjavio da je izložba "sramota za Rusiju" i izdvojio je fotografiju dvojice uniformiranih policajaca u strastvenom poljupcu kao primjer poronografskog materijala.

Ministar je potom zabranio da fotografija pod nazivom "Policajci koji se ljube" bude uvrštena u izložbu u pariškom La Maison Rougeu koja traje do 20. januara.

Sokolov je također izjavio da je galerija Tretjakov sklopila ugovor s privatnim galerijama da izlažu njihove slike iz kolekcije s izložbe kako bi dobila višu cijenu za njih.

"To je čista korupcija", izjavio je ministar.

Izložba Sots-Art sastoji se od 160 radova iz avangardnog pokreta koji je pokrenut u 1970-im dok je Rusija bila pod sovjetskom vlašću.