{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruska flota bi 2017. mogla napustiti Krim

F
FENA
19.10.2008. u 15:24
0
0
Ruska flota bi 2017. mogla napustiti Krim
0
Ruska flota bi 2017. mogla napustiti Krim
Foto: Reuters
Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da će ruska flota 2017. napustiti bazu u ukrajinskoj luci Sevastopolj, u Crnom moru, ako to od nje zatraži ukrajinska vlada. Zamjenik premijera Ivanov je rekao britanskom radiju BBC da zvanična Moskva namjerava produžiti ugovor o zakupu baze u krimskoj luci, ali da će, ukoliko to ne bude moguće, premjestiti brodove.
Na pitanje može li zamisliti da ruska flota nakon 225 godina ostane bez baze na poluotoku Krim, Ivanov je odgovorio: "Da, lako to mogu zamisliti poslije 2017. Zašto da ne, ukoliko ukrajinska vlada koja tada bude na vlasti odluči da ne produži ugovor?"

Takav razvoj bi, po BBC-u, iznenadio Zapad, gdje su mnogi, poslije ruske intervencije u Gruziji očekivali da će Moskva pokušati da silom preuzme dijelove Krima, koji je u sastavu Ukrajine, kako bi obezbijedila siguran opstanak svoje baze.

Ivanov je, međutim, odbacio takve navode kao propagandu iz doba hladnog rata i naglasio da Rusija nema nikakve teritorijalne pretenzije.

"Mi nismo agresivni", kazao je zamjenik premijera Vladimira Putina. "Priznali smo teritorijalni integritet svih bivših sovjetskih republika. To je bilo 1991. Rusija, naravno, nema teritorijalnih pretenzija ni prema jednoj bivšoj zemlji SSSR-a."

"Nećemo započeti nikakav rat niti ćemo napasti neku zemlju. Rusija u ovom trenutku ne vodi nijedan rat. Ako analizirate koliko ratova vode Sjedinjene Države i Velika Britanija, situacija je, međutim, sasvim drugačija", rekao je Ivanov.

Ivanov, koga britanska medijska kuća predstavlja kao čovjeka koji je proveo 20 godina u sovjetskoj tajnoj policiji KGB-u i šest godina bio ministar odbrane, na pitanje šta će se dogoditi ukoliko ukrajinska vlada odluči da ne produži ugovor sa Rusijom o zakupu baze, odgovorio je: "To je problem Ukrajine, a ne Rusije."

Takav potez bi, kako je prenio BBC-u, izazvao ogorčenje među ruskim nacionalistima koji Sevastopolj smatraju dijelom Rusije.

Krim je bio u sastavu Rusije do 1921, kada je dobio status autonomne republike u okviru Sovjetskog saveza. Taj status je 1945. ukinut i poluotok je postalo Krimska oblast u okviru Rusije, a 1954. oblast je dodijeljena Ukrajini zbog, kako je navedeno, geografskih, ekonomskih i kulturnih veza.

Transfer kontrole nad Krimom izgledao je u to vrijeme kao obično tehnično pitanje jer niko nije predviđao raspad SSSR-a i nezavisnost Ukrajine od Moskve.

Ivanov je također kritizirao NATO zbog širenja na istok, a SAD zbog postavljanja proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj koji, prema zamjeniku premijera, predstavlja prijetnju po Rusiju.

Ruski zvaničnik je upozorio da će Moskva biti primorana da reaguje ako Washington nastavi provođenje tog plana.

"Rusija će definitivno reagirati jer ne možemo ne reagirati", izjavio je Ivanov. "Nova potencijalna vojska bit će za nekoliko godina veoma blizu naših granica, na svega 300 kilometara. To, naravno, ne znači da planiramo nuklearni napad na Češku ili Poljsku."

"Još ima mnogo boraca hladnog rata, mnogo Britanaca i Amerikanaca koji još misle da su svi Rusi pijanice i pokvarenjaci koji neprestano kuju planove o napadu na Zapad. To je dio prevaziđene propagande iz vremena hladnog rata. Previše je nepovjerenja", zaključio je Ivanov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: