{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruska ekspedicija na Arktik je "čista otimačina teritorije"

F
3.8.2007. u 13:30
0
0
Ruska ekspedicija na Arktik je "čista otimačina teritorije"
0
Ruska ekspedicija na Arktik je "čista otimačina teritorije"
Foto: AFP;
Londonski Daily Telegraph u redakcijskom komentaru u petak ocjenjuje da se Rusi u poduhvat na Sjevernom polu nisu upustili kako bi se pokazali pred svijetom, nego da bi demonstrirali da polažu pravo na rezerve nafte i gasa koje se tamo nalaze.
Nijedna zemlja taj gest ne treba da shvati ni kao nešto neozbiljno ni kao nešto poželjno. Rusija svoja energetska bogatsva već koristi da ucjenjuje druge zemlje, prije svih svoje susjede, piše Daily Telegraph.

Rusku ekspediciju slično komentira i Times, koji poručuje da svijet treba da čestita onima koji su se kroz mutne vode okeana spustili na dubinu od preko 4.000 metara, ali i da odlučno odbaci, kako se kaže, zaprepašćujuću tvrdnju Moskve da je Rusija time stekla pravo da eksploatiše velika prirodna bogatsva koja leže na dnu okeana.

List prenosi američke procjene po kojima se u polarnom krugu nalaze znatna rudna bogatsva i čak 25 posto do sada neotkrivenih nalazišta nafte u svijetu.

Bila bi to otvorena otimačina teritorije, koju druge zemlje potpisnice Konvencije UN o pravu mora moraju odlučno da odbace piše Times.

Independent objašnjava da ta konvencija Rusiji, ali i drugim zemljama koje izlaze na obod Arktičkog polarnog kruga, daje mogućnost da pokrenu postupak za proširenje svojih teritorijalnih voda.

Moskva je, podsjeća list, 2001. godine u Ujedinjenim nacijama već pokušala da pokaže da dno okeana ispod Sjevernog pola predstavlja produžetak ruskog kopna.

Rusima je tada rečeno da nisu za to pružili dovoljne dokaze i cilj ekspedicije bio je upravo da se ti dokazi prikupe.

Sve pomalo podsjeća na kraj 19. vijeka i trku kolonijalnih sila da zauzmu teritorije u Africi, samo što ovoga puta ne važi princip "ko prvi dođe, njegovo je".

Amerika, Kanada, Norveška i Danska također polažu pravo Arktik, ukazuje Independent.

List također primjećuje da u cijeloj priči postoji i element ironije.

Arktik je danas pristupačniji nego u prošlosti zbog globalnog otopljavanja koje u ljetnjim mjesecima smanjuje zaleđenu površinu okeana.

Nafta koju se Rusija i druge zemlje nadaju da će naći na dnu okeana samo bi dodatno povećala količinu ugljen-dioksida u atmosferi i pojačala globalno otopljavanje.

Trka za naftom u Polarnom krugu zato predstavlja veliku opasnost za čovječanstvo, zaključuje Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: