Svijet
0

Ruska Duma prijeti odustajanjem od sporazuma s Ukrajinom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Donji dom ruskog parlamenta u srijedu je predsjedniku Dmitriju Medvedevu i ruskoj vladi predložio da odustane od sporazuma o prijateljstvu i saradnji s Ukrajinom ako ta zemlja i službeno postane kandidat za pridruženje NATO-u.

"Ako se Ukrajina pridruži NATO-ovome Akcijskom planu ili poduzme druge aktivnosti čiji će krajnji cilj biti priključenje NATO-u, smatrat ćemo to nekom vrstom jednostranoga ukrajinskog odustajanja od sporazuma o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između te Ukrajine i Rusije", zaključili su ruski zastupnici.

U tom slučaju Rusija "mora razmotriti mogućnost" napuštanja spomenutog sporazuma, stoji u saopćenju. Na NATO-ovom samitu, u aprilu u Bukureštu Alijansa je obećala da će joj se jednog dana Ukrajina i Gruzija priključiti.

Iz ruske Dume su još u aprilu upućena upozorenja Ukrajini da bi Rusija u slučaju ukrajinskog učlanjenja u NATO mogla pokrenuti pitanje statusa Krima i razmotriti sporazume kojima je u vrijeme Nikite Hruščova poluotok 1954. godine predan na administrativnu upravu Kijeva.

Zastupnici su također upozorili Kijev da sljedeće godine ističe 10 godina nakon kojih treba potvrditi važenje sporazuma u kojem je navedeno da teritorija jedne zemlje ne može služiti za prijetnje sigurnosti drugoj.

Poluotok Krim je na 300-godišnjicu ujedinjenja Rusije i Ukrajine, 1954. godine, Hruščov predao pod administrativnu upravu Kijeva, uz davanje saveznog statusa Sevastopolju a sporazumom o prijateljstvu i saradnji iz 1997. potvrđena je teritorijalna cjelovitost Rusije i Ukrajine i nepovredivost postojećih granica.

U tom sporazumu navedeno je da se teritorija jedne zemlje ne može koristiti za prijetnje sigurnosti drugoj, a upravo to će se dogoditi ako Ukrajina bude primljena u NATO.

U obraćanju Dume predsjedniku i ruskoj vladi u srijedu je predloženo da se nastave napori za poboljšanje rusko-ukrajinskih odnosa, za koje je rečeno da izazivaju zabrinutost, prenijele su agencije.