Svijet
0

Ruska delegacija u Estoniji zbog spomenika sovjetskim vojnicima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petočlana delegacija ruske Dume otputovala je u ponedjeljak u Talin kako bi razjasnila detalje oko premještanja memorijalnog spomenika sovjetskim vojnicima iz centra glavnog grada Estonije.

Šef delegacije, predsjednik odbora za pitanje ratnih veterana Nikolaj Kovaljov izjavio je da će deputati "insistirati da se spomenik postavi na istom mjestu gdje je ranije stajao".

U Talinu su, međutim, u ponedjeljak ujutro već počeli radovi na postavljanju spomenika na Vojnom groblju i estonske vlasti su najavile da bi on ponovo mogao da bude otkriven 8. maja, dan uoči obilježavanja Dana pobjede.

Delegacija Dume će, prema Kovaljovu, tražiti i objašnjenje o pogibiji ruskog građanina prve večeri demonstracija i oslobađanje uhapšenih građana u demonstracijama, koje su izbile poslije odluke estonskih vlasti da demontiraju spomenik.

Ruski deputat je ocijenio da je u pitanju smišljena provokacija Estonije i odustajanje od uspomene na zajedničku pobjedu, na poginule Ruse i ruske vojnike, koji su dali život za slobodu Estonije, Amerikance, Engleze i Estonce, koji su ratovali u toj zemlji protiv "fašističke kuge". Kovaljov je ocijenio da estonska vlada treba da podnese ostavku zbog tog poteza.

U ruskoj delegaciji su deputati iz odbora za ustavno zakonodavstvo, odbranu i za međunarodne odnose, kao i koordinator poslaničke grupe za parlamentarnu saradnju sa Estonijom, a planirani su susreti s predstavnicima estonske skupštine i vlade, prije svega predstavnicima MUP-a i ministarstvima odbrane, kao i sa protivnicima premještanja spomenika.

Delegacija će se sresti s predsjednicom estonske skupštine Enom Ergma i drugim funkcionerima parlamenta, kao i sa generalnim direktorom policije Rajvom Aegom.

Za utorak je predviđen susret s ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, predsjednikom parlamentarnog odbora za odnose sa EU Markom Mihelsonom i patrijarhom Estonske pravoslavne crkve Kornilijem. Ispred spomenika "Bronzani vojnik" u Talinu bilo je sahranjeno 13 sovjetskih vojnika, čija su tijela ekshumirana, poginulih u oslodođenju Estonije u jesen 1944. godine.

U demonstracijama koje su izbile zbog demontiranja spomenika, od 27. aprila uhapšeno je oko 1.000 ljudi, 156 je povrijeđeno a jedan 20-godišnji Rus je poginuo.

Masovni nemiri su prestali i sinoć su zabilježene samo demonstracije približno 300 mlađih ljudi u centru estonskog lučkog grada na sjeveroistoku Silamee, koji su nosili ruske zastave. Demonstracije su prošle bez incidenata.

Policija je saopćila da je u Talinu, gdje je na snazi zabrana okupljanja, protekle noći privedeno 45 osoba, a u gradovima Narva i Jihvi 80.

U Estoniji živi, prema procjenama, oko 300.000 Rusa, od ukupnog broja od 1,3 milion, a veliki broj njih ni danas nema građanska prava niti estonsko državljanstvo.