Državni trezor
0

Ruska centralna banka kupuje 30 tona zlata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Državni trezor Rusije očekuje da će iduće sedmice ruskoj Centralnoj banci prodati oko 30 tona zlata, čija je trenutna tržišna vrijednost oko milijardu dolara.

"Odluku o ovoj transakciji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je još 7. decembra, a očekujemo da će se cijeli posao završiti sljedeće sedmice", izjavio je Reutersu izvor u Trezoru.

Ruski ministar finansija, u čijoj je nadležnosti Državni trezor, u novembru je najavio da će se oko 30 tona zlata prodati po tržišnoj cijeni. Ostvarena sredstva od ove transakcije usmjerit će se između ostalog u podršku kompaniji "Alrosa", koja je državni monopolist u sektoru eksploatacije dragulja.

Tekuće spot cijene zlata na Londonskoj berzi su na razini od 1139,7 dolara za finu uncu (31,1 gram). Oko 30 tona zlata je ekvivalentno 964,500 unci.

Sa sedam posto udjela u svjetskoj proizvodnji zlata Rusija je sedmi po veličini proizvođač, dok je po rezervama među prve tri zemlje svijeta.

Predsjednik Unije proizvođača zlata Jurij Bojko procijenio je da bi ove godine Rusija mogla povećati produkciju tog plemenitog metala za 11 posto, na 205 tona.

Ruski Državni trezor pri Ministarstvu finansija obavlja transakcije na kupnji i prodaji plemenitih metala, ali se količine drže u tajnosti.