George W. Bush
0

Ruska akcija u Gruziji neprihvatljiva u 21. stoljeću

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u ponedjeljak uvečer Moskvu da krene drugim smjerom i prihvati evropski mirovni plan koji je već prihvatila vlada u Tbilisiju, nazivajući rusku akciju u Gruziji neprihvatljivom u 21. stoljeću.

Bush se pojavio pred novinarima u vrtu Bijele kuće nakon sastanka s članovima svog kabineta za nacionalnu sigurnost kako bi izrazio zabrinutost da bi Moskva mogla dodatno proširiti svoju ofenzivu u Gruziji i pokušati zbaciti demokratsku vladu predsjednika Mihaila Saakašvilija.

U snažno sročenoj trominutnoj izjavi američki predsjednik je izrazio uznemirenost time da su ruske snage prešle zonu sukoba u Južnoj Osetiji, napale središnji gruzijski grad Gori, zaprijetile glavnom gradu Tbilisiju te da bi uskoro mogle početi bombardirati civilnu zračnu luku u Tbilisiju.

"Ako su ovi izvještaji točni, ove ruske akcije predstavljale bi dramatičnu i brutalnu eskalaciju sukoba u Gruziji. Ove akcije ne bi bile konzistentne s jamstvima što smo ih dobili od Rusije - da su njihovi ciljevi ograničeni na uspostavljanje statusa quo u Južnoj Osetiji koji je postojao prije izbijanja sukoba 6. augusta", kazao je Bush.

On je rekao da ruska invazija suverene susjedne zemlje i prijetnje njenoj demokratski izabranoj vladi nisu prihvatljivo ponašanje u 21. stoljeću.

Također je kazao da je Gruzija prihvatila elemente evropskoga mirovnog plana za koji je Moskva ranije rekla da ga je voljna prihvatiti, uključujući trenutnu obustavu neprijateljstava, povlačenje snaga iz zone sukoba, odricanje od uporabe sile te povratak na prošlosedmični status quo.

Ukazujući na prisutnost evropskih mirovnih pregovarača u Moskvi, predsjednik Bush je rekao da Rusija mora promijeniti smjer kojim se, kako izgleda, kreće i prihvatiti plan o prekidu vatre.

Nije naveo nikakve konkretne posljedice što bi se moglo dogoditi ako to Moskva odbije, ali je sugerirao da je međunarodni ugled Moskve već pretrpio ozbiljnu štetu, prenijela je VoA.

"Ovosedmična ruska akcija otvorila je ozbiljna pitanja o njenim namjerama u Gruziji i regiji. Ove akcije su značajno naškodile položaju Rusije u svijetu te ugrozile ruske odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropom. Vrijeme je da se Rusija drži svoje riječi i poduzme akciju za okončanje ove krize", zaključio je američki predsjednik.