Predložen zakon
0

Rusima sve teži izlazak iz države: Morat će rezervisati vrijeme i mjesto prelaska granice

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Planirane izmjene ruskog zakona o transportu obavezat će građane da rezervišu vrijeme i mjesto za bilo koji namjeravani prelazak granice automobilom, javila je novinska agencija TASS, čime se povećava mogućnost novih ograničenja putovanja.

"Prolazak vozila u cilju prelaska državne granice Ruske Federacije obavlja se na rezervisani datum i vrijeme u skladu s procedurom koju je utvrdila vlada", objavila je agencija kasnije u ponedjeljak, pozivajući se na nacrt amandmana.

Navedeno je da će stupiti na snagu 1. marta.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, mnogi ruski građani i stanovnici pobjegli su iz zemlje, a broj je značajno porastao nakon što je vlada u septembru proglasila mobilizaciju oko 300.000 vojnika za vojsku.

Iako precizni brojevi nisu dostupni, broj Rusa koji su otišli mogao bi biti stotine hiljada, prema izvještajima medija i brojkama koje su objavile susjedne zemlje.

Amandmane na zakon o graničnim prelazima pripremio je Komitet za saobraćaj i razvoj infrastrukture Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta.