Svijet
0

Rusima ne odgovara pobjeda demokrata u SAD-u

FENA
Ruska štampa upozorava u četvrtak na pooštravanje američke politike prema Rusiji nakon pobjede demokrata na američkim parlamentarnim izborima na polovini mandata, što bi posebno moglo ometati ulazak Moskve u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

"Pobjeda demokrata pooštrit će politiku SAD-a prema Rusiji", naslov je poslovnog dnevnog lista Kommersant.

"Neuspjeh republikanaca znači ne samo veću promjenu vanjske politike SAD-a prema Iraku, Iranu i Sjevernoj Koreji nego i prema Rusiji, ona će sada biti oštrija", nastavlja ovaj dnevni list.

List Vremia Novosti ocjenjuje također da će poraz demokrata "izazvati mnoge neugodnosti po Rusiju" s obzirom na "oštar stav nekih utjecajnih demokrata prema Moskvi".

Kommersant posebno navodi demokratu Toma Lantosa, koji je vrlo kritičan prema politici Kremlja, a koji će se nalaziti na čelu Vijeća za međunarodne poslove u Zastupničkom domu.

"Još jučer 'proturuska inicijativa' Toma Lantosa nije imala utjecaja na administraciju predsjednika Busha. Sada će Bushu biti teže da ne poklanja pažnju na stav Lantosa i njegovih saveznika", dodaje Kommersant.

Eksperti, koje navode Vremia Novosti i dnevni lsit Gazeta, upozoravaju da bi dolazak demokrata mogao iskomplicirati ulazak Rusije u STO i ograničiti trgovinske odnose.