Svijet
0

Rusiji prijeti nestašica prirodnog gasa

FENA
Već iduće godine Rusija će se, prema procjeni vladinih eksperata, suočiti s blagom nestašicom prirodnog gasa, objavili su mediji u Moskvi.

Analize stručnjaka Ministarstva energetike pokazuju da je Rusiji dogodine - za uredno snabdijevanje domaćeg tržišta i ispunjenje obaveza prema stranim kupcima - potrebno 729,9 milijardi kubika prirodnog gasa, što za 4,2 milijarde kubnih metara premašuje očekivanu proizvodnju "Gazproma", nezavisnih proizvođača i uvoz iz srednjeazijskih republika, prenosi Tanjug.

Manjak gasa u 2010. godini uvećaće se, prema istoj prognozi, na 27,7 milijardi kubika, a 2015. na visokih 46,6 milijardi. O ovom problemu najviši predstavnici vlade već su, 19. oktobra, razgovorali sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vladini eksperti za energetiku smatraju da bi daljnji snažan unutrašnji rast tražnje prirodnog gasa trebalo ograničiti osjetnim rastom cijene ove vitalne sirovine koja je sada, na domaćem tržištu, dva do tri puta jeftinija nego ekološki manje privlačni ugalj i mazut.