Daily Telegaph
0

Rusiji održati lekciju iz pristojnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi direktan susret britanskog premijera Gordona Browna s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim na samitu u Japanu privukao je dosta pažnje britanskih dnevnika u srijedu.

Novi ruski predsjednik je tom prilikom odbio zahtjeve da izruči Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Londonu, i dozvoli ponovno otvaranje ureda Britanskog vijeća u Rusiji.

Daily Telegaph piše kako je vrijeme da se "siledžijskoj Rusiji, čija je elita više sklona korupciji nego demokratiji, održi lekcija iz pristojnosti".

"Britanija je isuviše mala zemlja da to učini sama. Za to je potrebna zajednička akcija zapadnih sila a dobar početak bi bio prijetnja Moskvi da će biti izbačena iz G-8 ako ne promijeni svoje neprihvatljivo ponašanje", piše Daily Telegraph.

The Guardian piše da zamjerke Zapada Rusiji o njenom demokratskom deficitu, obnovi vojne industrije i opstrukcionizmu u vezi s Kosovom i Iranom nisu bez osnova, ali da britanski premijer nije čovjek koji će tu nešto moći postići".

Rusima nisu potrebni špijuni da znaju kako se na "Gordona Browna u njegovome Londonu gleda kao na nesretna, smrtno ranjena političara čije vrijeme ubrzano ističe" i zato se ne treba čuditi što, kao i Bijela kuća, Kremlj hladnokrvno kalkulira "koliko ustupaka i vremena treba dati čovjeku čije su dani na vlasti izbrojani".