|

Rusije odustaje od sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi

Rusije odustaje od sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi
0
F
FENA
7.11.2007. u 13:50
0
komentara
0

dijeljenja
Rusije odustaje od sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi Foto: Reuters
Donji dom ruskog parlamenta u srijedu je jednoglasno izglasao prekid ruskog sudjelovanja u ključnome evropskom sporazumu o kontroli naoružanja, odobravajući incijativu predsjednika Vladimira Putina u uveliko očekivanom iskazivanju prkosa Zapadu.
U glasanju sa 418 glasova za i nijednim protiv, državna Duma usvojila je zakon na osnovu koga bi Moskva privremeno odustala od obaveza prihvaćenih na osnovu Sporazuma o evropskim konvencionalnim snagama, pakta iz 1990. godine koji je postao jedno od nekoliko spornih pitanja u odnosima Rusije sa Sjedinjenim Državama i Evropom, javio je AP.

Zakon još čeka na usvajanje u gornjem domu, koji će ga također sasvim sigurno usvojiti, prije nego što ode Putinu na potpis. Mogao bi stupiti na snagu 12. decembra.

Putin je objavio planove u prekidu sudjelovanja Rusije u Sporazumu o evropskim konvencionlnim snagama u julu u jeku rastućeg ruskog gnjeva zbog nastojanja SAD-a da izgradi raketni odbrambeni sistem u istočnoj Evropi i sve većeg zapadnog uticaja u bivšem Sovjetskomn savezu.

Sporazum limitira broj tenkova, aviona i ostaloga konvencionalnog oružja u Evropi. Smatra se da je Putinova odluka, međutim, manje potaknuta zabrinutošću za sigurnost već sve većim uvjerenjem Rusije kako treba pokazati Zapadu da se njezini intreresi ne smiju ignorirati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.