Svijet
0

Rusija: Zvanično počela predizborna kampanja u medijima

FENA
U Rusiji je u subotu zvanično počela predizborna kampanja u medijima, pred izbore 2. decembra, za novih 450 poslanika petog saziva ruske Dume (donjeg doma parlamenta), javio je Tanjug.

Partije su u ovoj etapi kampanje dobile pravo da za slanje svojih predizbornih poruka narednih 28 dana koriste besplatne termine na tri državna televizijska kanala i tri radio stanice u određenim jutarnjim i večernjim terminima za emitovanje spotova i učešće u debatama.

Vladajuća Jedinstvena Rusija, na čijoj je listi nosilac predsjednik Vladimir Putin, kao i na izborima 2003., odrekla se besplatnog učešća u televizijskim debatama.

Komunistička partija Ruske federacije (KPRF), koja po ocjenama pojedinih analitičara i rezultatima anketa ima šansu da i u ovom sazivu bude druga partija po snazi, ako ne i jedina koja će uz Jedinstvenu Rusiju ući u parlament, izrazila je spremnost da u plaćenim terminima plati po pola cijene s predstavnicima vladajuće partije kako bi debate ipak bilo.

Na taj način bi, smatra KPRF kojoj je na čelu Genadij Zjuganov, bili suočeni "Plan Putina" Jedinstvene Rusije i "Plan naroda" koji je KPRF suprotstavila predizbornom programu vladajuće stranke.

Jedinstvena Rusija saopćila je da ne želi da "troši etar" koji se plaća iz državnih sredstava, za "prazan i bespredmetan dijalog", nego da hoće spotovima direktno da se obraća biračima i izlaže program razvoja zemlje - Putinov plan.

Na izborima za deputate petog saziva učestvovat će 11 partija, a za jedno deputatsko mjesto stranke su predložile u prosjeku više od 10 kandidata.

Osim dvije navedene stranke, na izborima će učestvovati i Liberalno-demokratska partija Vladimira Žironovskog, Pravedna Rusija aktuelnog predsjednika Savjeta federacije (gornjeg doma parlamenta) Sergeja Mironova.

Na izborima učestvuju i opozicioni Savez desnih snaga Nikite Beliha, Jabloko Grigorija Javlinskog i Patrioti Rusije Genadija Sjomigina, Demokratska partija, Agrarna partija, Civilna snaga i Partija socijalne pravde.

"Centralna izborna komisija (CIK) je odbio da prihvati dokumentaciju opozicione Drugačije Rusije, čiji su lideri Gari Kasparov i Eduard Limonov, jer po novom zakonu na izborima mogu da učestvuju samo registrovane partije, a Drugačija Rusija je neregistrovana koalicija", navodi se.

CIK Rusije je najavila da će radi monitoringa biti pozvano između 300 i 400 međunarodnih posmatrača, a Rusija je oštro odbacila kritike na račun broja posmatrača i dužine njihovog boravka.

U tom smislu su izjave zamjenika američkog državnog sekretara Nikolasa Bernsa nekorektne i netaktične, ocijenilo je Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Rusije koje je dodalo i da je s tačke gledišta normi i standarda Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), američka demokratija daleko od savršenstva.

Berns je izrazio nadu da će Rusija biti otvorenija i sarađivati sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a portparol Bijele kuće Dejna Perino je rekla da zvanični Washington "želi slobodne i poštene izbore u Rusiji".

U saopštenju MIP-a iz Moskve navedeno je da su pokušaji administracije SAD da optuže Rusiju za nepoštovanje "proizvoljno izrađenih kriterijuma ODIHR za monitoring izbora, ništa više od pokušaja da bude iskorištena svaka mogućnost za osporavanje demokratičnosti Rusije i stvaranje političke atmosfere radi postizanja sopstvenih spoljnopolitičkih ciljeva."