{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije

F
16.8.2008. u 18:31
0
0
Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije
0
Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije
Rusija će povući svoje snage iz zone sukoba u Gruziji kada se uvedu dodatne sigurnosne mjere, rekao je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
Mirovni sporazum između Rusije i Gruzije predviđa da će ruske snage nastaviti provoditi dodatne sigurnosne mjere na privremenoj osnovi do dolaska međunarodnih posmatrača, javio je Reuters.
"(Ruski) predsjednik naložio je nadležnim vlastima da počnu s uvođenjem dodatnih sigurnosnih mjera predviđenih mirovnim planom u šest točaka", rekao je Lavrov novinarima. "Kada te sigurnosne mjere budu uvedene, provest će se povlačenje snaga poslanih u tu operaciju."
Lavrov je napomenuo da mirovni sporazum ne postavlja vremensko ni brojčano ograničenje za ruske mirovne snage koje će u Gruziji ostati "koliko god to bude potrebno", ističe agencija France Presse.
Kazao je također da je Rusija počela konsultacije s UN-om i OSCE-om o povećanju broja međunarodnih posmatrača, uključujući vojnih, u Južnoj Osetiji.
"Posmatrači bi trebali nadzirati sigurnosnu zonu. Ispunit ćemo naše obaveze iz sporazuma, ovisno o tome kako ih budu ispunjavale druge strane", rekao je.
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili potpisali su mirovni sporazum u kojem je posredovala Francuska, ali Lavrov je kazao kako u dokumentu koji je potpisao gruzijski predsjednik nedostaje ključni uvodni dio.
"Dokument koji je potpisao gruzijski predsjednik razlikuje se od onoga koji je usuglašen", rekao je on. "U njemu se u potpunosti ispušta dio koji kaže kako ova načela podupiru Rusija i Francuska i poziva sve strane da ih potpišu".
On je rekao kako Rusija sada raspravlja o tome s Gruzijom te da će to biti riješeno diplomatskim kanalima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: