{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije

F
FENA
16.8.2008. u 18:31
0
0
Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije
0
Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja iz Gruzije
Rusija će povući svoje snage iz zone sukoba u Gruziji kada se uvedu dodatne sigurnosne mjere, rekao je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
Mirovni sporazum između Rusije i Gruzije predviđa da će ruske snage nastaviti provoditi dodatne sigurnosne mjere na privremenoj osnovi do dolaska međunarodnih posmatrača, javio je Reuters.
"(Ruski) predsjednik naložio je nadležnim vlastima da počnu s uvođenjem dodatnih sigurnosnih mjera predviđenih mirovnim planom u šest točaka", rekao je Lavrov novinarima. "Kada te sigurnosne mjere budu uvedene, provest će se povlačenje snaga poslanih u tu operaciju."
Lavrov je napomenuo da mirovni sporazum ne postavlja vremensko ni brojčano ograničenje za ruske mirovne snage koje će u Gruziji ostati "koliko god to bude potrebno", ističe agencija France Presse.
Kazao je također da je Rusija počela konsultacije s UN-om i OSCE-om o povećanju broja međunarodnih posmatrača, uključujući vojnih, u Južnoj Osetiji.
"Posmatrači bi trebali nadzirati sigurnosnu zonu. Ispunit ćemo naše obaveze iz sporazuma, ovisno o tome kako ih budu ispunjavale druge strane", rekao je.
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili potpisali su mirovni sporazum u kojem je posredovala Francuska, ali Lavrov je kazao kako u dokumentu koji je potpisao gruzijski predsjednik nedostaje ključni uvodni dio.
"Dokument koji je potpisao gruzijski predsjednik razlikuje se od onoga koji je usuglašen", rekao je on. "U njemu se u potpunosti ispušta dio koji kaže kako ova načela podupiru Rusija i Francuska i poziva sve strane da ih potpišu".
On je rekao kako Rusija sada raspravlja o tome s Gruzijom te da će to biti riješeno diplomatskim kanalima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: