Postaje napeto
0

Rusija zatvorila dio Crnog mora za brodove: Bugarska razovara s NATO-om o odgovoru na provokaciju

F. H.
Mapa: Screenshot / Google maps
Mapa: Screenshot / Google maps
Bugarska pregovara sa svojim NATO saveznicima o tome kako odgovoriti na ruske provokacije u Crnom moru, posebno na rusku djelomičnu blokadu svoje ekskluzivne ekonomske zone na Crnom moru.

Todor Tagarev, ministar odbrane Bugarske, kazao je da je Rusija proglasila dio bugarske ekonosmke zone u Crnom moru zatvorenom za plovidbu do kraja septembra zbog vojnih vježbi u tom području. I naglasio kako Bugarska ove akcije smatra provokacijom.

"Bugarska raspravlja o odgovoru na ove provokacije – i samostalno i s našim NATO saveznicima", poručio je Tagarev.

Na pitanje ima li Bugarska razvijene scenarije za slučaj ruskog napada na teretne brodove koji iz ukrajinskih luka idu kroz bugarske vode ili ekonomsku u zonu u Crnom moru, Ministarstvo odbrane odgovorilo je da takvih scenarija nema.

“U ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost ili prijetnja od napada na trgovački brod koji plovi u teritorijalnom moru države članice NATO-a Ove vode su pod suverenitetom svake obalne države i dio su državnog teritorija. Napad u teritorijalnom moru može se smatrati napadom na Republiku Bugarsku i NATO u cjelini", objasnili su.

Ministarstvo je saopćilo da su pomorske snage Bugarske, Rumunije i Turske povećale oprez, nastavljajući obavljati zadaće vlastitim snagama i sredstvima za osiguranje sigurnosti trgovačkih brodova koji prolaze kroz Crno more.

Ministarstvo je također navelo da se dodatne mjere za osiguranje sigurnosti plovidbe u ekonomskim zonama "mogu osigurati samo djelovanjem NATO-a, slijedeći Povelju UN-a i međunarodno pomorsko pravo, koordinirano s drugim regionalnim partnerima".

"Bugarsko stajalište u vezi sa sigurnošću u Crnom moru uvijek se temeljilo na načelu savezničke solidarnosti, savezničkih akcija i savezničkih garancija u okviru NATO-a. Prilikom donošenja takve odluke o savezu, Bugarska bi pridonijela u skladu sa svojim mogućnostima", poručili su iz Bugarske.

Na pitanje mogu li se koordinirati rute teretnih brodova koji prevoze žito kroz bugarsku ekonimsku zonu u Crnom moru, ministarstvo je odgovorilo kako za to nema pravne osnove.