Svijet
0

Rusija zabranila Hitlerovu knjigu "Mein Kampf"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je dodala autobiografiju Adolfa Hitlera "Mein Kampf" na listu zabranjenih knjiga zbog njenog sadržaja s ekstremističkim karakterom, saopćilo je u petak rusko državno tužilaštvo.

"Nekoliko internetskih stranica je do sada pružalo pristup ovom djelu i prodavalo ga polulegalno na web stranicama za prodaju knjiga", saopćilo je državno ministarstvo pravosuđa.

Prema važećim ruskim zakonima, knjige koje su napisali lideri bivše njemačke nacističke stranke smatraju se publikacijama s ekstremističkim sadržajem, ali "Mein Kampf" nije bio eksplicitno naveden kao zabranjeno djelo.

Ova knjiga, koja izlaže "ideje nacionalsocijalizma opravdava diskriminaciju i istrebljenje osoba koje nisu arijevske rase", istaklo je državno tužilaštvo.

Zabrana ovog djela u Rusiji je uslijedila nakon odluke suda u Ufi, na Uralu, da je djelo ekstremističko. Knjiga je bila u slobodnoj prodaji i slučaj je predan lokalnom sudstvu, navodi se u saopćenju koje prenosi AFP.

Rusko ministarstvo pravosuđa ima na svojoj internetskoj stranici listu publikacija s ekstremističkim sadržajem za čiju prodaju i distribuciju su određene kazne.

Nacistički diktator Adolf Hitler napisao je "Mein Kampf" prije dolaska na vlast 1933. godine dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U knjizi elaborira ideološke osnove nacizma.