Velika invazija
66

Rusija za novu ofanzivu u Ukrajini spremila 1.800 tenkova i stotine aviona

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ugledni Foreign Policy je pozivajuči se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika naveo da je Rusija za novu ofanzivu u Ukrajini spremila 1.800 tenkova, 3.950 oklopnih vozila, 2.700 artiljerijskih sistema, 819 VBR-ova, 400 aviona i 300 helikoptera.

"Rusija se također počela naoružavati i ukopavati za nadolazeću ofanzivu. Ukrajinska vojska procjenjuje da Rusija već ima 1800 tenkova, 3950 oklopnih vozila, 2700 artiljerijskih sistema, 810 višecjevnih bacača raketa iz sovjetske ere kao što su Grad i Smerch, 400 borbenih aviona i 300 helikoptera spremnih za novi val napada," kazao je ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da su ruske snage unutar Ukrajine premašile granicu od 300.000 vojnika.

Procjene ruske prisutnosti u Ukrajini znatno su veće od invazijskih snaga koje je ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebio za invaziju na zemlju prošle godine, a ovaj put su visoko koncentrirane u istočnoj Ukrajini.

Pentagon je opisao ruske trupe koje su već poslane na front da začepe odbrambene rupe kao "loše opremljene, loše obučene, na brzinu", prema visokom dužnosniku američke vojske.

Pentagon vjeruje da je Kremlj počeo slati desetine hiljada vojnika kako bi nadoknadio gubitke pretrpljene u bitkama u gradovima Bahmut i Soledar, ali Kijev vjeruje da bi Putin mogao otići i dalje, okupivši još novih vojnika oko godišnjice prethodne invazije.

"Puno je više od onoga što se dogodilo u prvom valu", rekao je dužnosnik ukrajinske vojske. "Ne obraćaju pažnju na žrtve ili gubitke."

“U sljedećih 10 dana očekujemo novu, veliku invaziju”, rekao je.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da očekuje porast ruskih operacija oko nadolazeće godišnjice invazije 24. februara.

Analitičari i ukrajinski dužnosnici očekuju da će se ofanziva koja se priprema usredotočiti na istočnu Ukrajinu. Američki i zapadni dužnosnici sada procjenjuju da je oko 200.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u borbama.