{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija za jednogodišnji moratorij u slučaju al-Bashira

F
5.3.2009. u 17:41
0
0
Rusija za jednogodišnji moratorij u slučaju al-Bashira
0
Rusija za jednogodišnji moratorij u slučaju al-Bashira
Foto: Reuters
Rusija podržava poziciju međunarodnih organizacije koje su se obratile Vijeću sigurnosti UN-a s pozivom da se na godinu dana obustavi krivično gonjenje i istraga protiv predsjednika Sudana Omara Hasana al-Bashira, izjavio je u četvrtak službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.
U Nesterenkovoj je izjavi navedeno da su se Aflička unija, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije (OIC) i Pokret nesvrstanih obratili Vijeću sigurnosti UN-a pozivom da se iskoristi takva mogućnost u skladu sa stavom 16 Rimskog statuta.

On je kazao da se ruska strana s razumijevanjem odnosi prema takvoj poziciji, vođena interesima napretka mirnog rješavanja situacije u sudanskoj provinciji Darfur, uz osigurnje pravednosti i normi međunarodnog prava.

U saopćenju je navedeno da je zahtjev tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) iz jula 2008. za izdavanje naloga za hapšenje Bashira afrička i arapska zajednica dočekala sa zabrinutošću zbog mogućih negativnih posljedica na proces rješavanja krize koji takav korak može izazvati.

Nesterenko je kazao da Al-Bashir, kao šef države koja nije učesnica Rimskog statuta ICC-a u skladu s općim međunarodnim pravom ima imunitet najvišeg zvaničnog lica države, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: