Ministar Lavrov
0

"Rusija za jaču ulogu UN-a u međunarodnim poslovima"

FENA
Sergej Lavrov (Foto: AP)
Sergej Lavrov (Foto: AP)
Rusija se zalaže s povećanje centralne uloge Ujedinjenih nacija u međunarodnim poslovima, rekao je tokom susreta s generalnim tajnikom Svjetske organizacije Ban Ki-moonom u New Yorku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, saopćilo je u srijedu rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"S ruske strane potvrđena je pozicija u korist povećanja centralne uloge UN-a u međunarodnim poslovima, kao i u korist efikasnosti rada Svjetske organizacije na podršci mira i stabilnosti, osiguranja stabilnog razvoja i usaglašavanja kolektivnih odgovora na savremene izazove i prijetnje", navodi se u saopćenju.

U saopćenju izdatom nakon susreta Lavrova i Bana na marginama 65. sjednice Generalne skupštine UN-a, navedeno je da su otvoreno razmjenjena mišljenja o nizu pitanja s dnevnog reda UN-a, s osloncem na rješavanje regionalnih konflikata, kao i realizaciji razvojnih ciljeva milenijuma, javio je Itar-Tass.

Ruska državna novinska agencija prenijela je da je Lavrov u utorak s govornice UN-a pozvao na prekid prakse uvođenja jednostranih sankcija, mimo odluka Vijeća sigurnosti.

Lavrov je ukazao da vijeće teži posljednjih godina da se rukovodi potrebom da se ne dopusti negativan uticaj sankcija na civilno stanovništvo i društveno ekonomski razvoj.

Ruski ministar također je istakao na zasjedanju i da je potrebno povećati koordinaciju međunarodne zajednice u borbi protiv prirodnih i tehnogenih katastrofa.

Itar-Tass je prenio i da je Lavrov na marginama zasjedanja imao niz bilateralnih susreta s kolegama, između ostalog s kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiecijem, šefom kubanske diplomatije Brunom Rodrigesom, portugalskim ministrom vanjskih poslova Luisom Amaduom, kao i generalnim tajnikom Arapske lige Amr Moussom.