Svijet
0

Rusija za globalni sistem proturaketne odbrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju u Sočiju da Rusija nije promijenila principijelno negativan odnos prema planovima Sjedinjenih Država da razmjeste elemente proturaketne odbrane u centralnoj Evropi.

Zabrinutost Rusije može biti otklonjena samo zajedničkim radom na globalnom sistemu proturaketne odbrane, uz ravnopravan i demokratski pristup upravljanju njim, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon susreta s američkim kolegom Georgeom W. Bushom.

"Našu zabrinutosti je američka strana najzad čula", ocijenio je Putin, prenijele su agencije.

Ističući da "određeni pozitivni pomaci postoje" i da je Rusija spremna za zajednički rad sa SAD-om na proturaketnoj odbrani, Putin je rekao da je "još rano govoriti o američkim prijedlozima u toj oblasti" a da će najbolja garancija biti ukoliko se bude zajednički radilo na stvaranju globalnog sistema.

"Ukoliko se ne uspije s tim, Rusija će insistirati da budu obezbijeđene mjere transparentnosti i kontrole koje bi bile objektivne i provodile se neprekidno, uz pomoć stalnog prisustva stručnjaka na tim objektima", rekao je Putin.

Predsjednik Bush je, pak, kazao da je postignuta saglasnost da "Rusija i SAD žele stvoriti sistem za reagiranje na potencijalnu raketnu pretnju i da Rusija, Evropa i SAD učestvuju u tome kao ravnopravni partneri".

Bush je dodao da će nad "tim veoma važnim pitanjem nastaviti da rade i sadašnja i buduća administracija SAD-a zajedno s budućom ruskom administracijom".

Putin je zaključio da su tokom samita sve zaoštrene teme razmotrene otvoreno, bez protokola, naročito one od kojih zavise strateška stabilnost i međunarodna sigurnost "na duži period".