{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Za 24 sata ubijena dva novinara

F
22.3.2008. u 16:57
0
0
Rusija: Za 24 sata ubijena dva novinara
0
Rusija: Za 24 sata ubijena dva novinara
Foto: AFP/File
U Rusiji su za samo 24 sata ubijena dva novinara iz Dagestana. Najprije je u stanu u Moskvi ubijen reporter državnog TV Kanala 1 a potom i šef radio i TV-kuće u glavnom gradu ove provincije.
Dvije šokantne vijesti su pristigle u petak uvečer, izvještava Deutsche Welle u subotu. U glavnom gradu Dagestana na ulici je ubijen direktor državnog radija i televizije Gadži Abašilov.

On se svojim automobilom vozio kući kada je na njega iz drugog vozila koje je prolazilo otvorena vatra. Pogođen s više metaka, Abašilov je bio mrtav još na licu mjesta.

Prethodno je u Moskvi u svome stanu mrtav pronađen drugi novinar koji također potiče iz Dagestana – 32-godišnji Iljas Šurpajev. On je zadavljen pojasom a na njegovom tijelu su pronađene i brojne povrede od uboda nožem.

Dnevnik koji je ovaj TV novinar pisao na svojoj internet stranici, zatim podaci iz njegove zabilješke te neke druge naznake mogli bi rasvijetliti ovo za sada zagonetno ubistvo.

Već su objavljene pojedine informacije koje je ovaj novinar u posljednje vrijeme zabilježio na svojoj internet stranici. Iljas Šurpajev je pisao o borbi između nekih novinara te izdavača jednog lista u Dagestanu. "Izdavači imaju crnu listu. Na njoj se nalaze imena ljudi o kojima se ništa ne smije isprintati. O tome se ne smije govoriti u redakciji", glasi jedna od njegovih zabilješki.

Ime Iljasa Šurpajeva je na spomenutoj listi bilo sasvim pri vrhu. Ruski mediji su na svojim internet stranicama napisali da je ovaj 32-godišnjak zbog svog negativnog izvještavanja bio trn u oku vladi u Dagestanu. Vlasti te zemlje su najavile da se i one žele uključiti u istragu o njegovom ubistvu.

U međuvremenu su vlasti u Moskvi saopćile da se kao razlozi ubistva ne mogu isključiti poslovna kao ni lična pozadina.

Šurpajev je niz godina radio kao TV izvještač s Kavkaza. On se javljao s kriznih područja u Čečeniji, zatim Ingušetiji te u Dagestanu ali i isto tako i iz onih republika koje su se odvojile od Gruzije – iz Južne Osetije te Abhazije. Početkom ove godine došao je u Moskvu gdje je radio za državni TV Kanal 1.

Prema navodima vlasti, onima koji su počinili ubistvo bilo je dopušteno da uđu u njegov stan. Portir je kazao da je on putem telefona bio zamoljen da u stan pusti dvoje ljudi. Navodno su to bile osobe koje su poticale s Kavkaza. Kako bi prikrili sve tragove, počinioci ubistva su zapalili njegov stan. Šurpajev je već u tom trenutku bio mrtav. Stanovnici kuće u kojoj je živio primijetili su požar i pozvali vatrogasce.

Prema navodima organizacije "Reporteri bez granica" u Rusiji je od 2000. godine ubijen 21 novinar, i to, kako se navodi, iz različitih razloga.

Ubistvo kritičarke zvaničnog Kremlja Ane Politkovskaje svojedobno je objavljeno u svim prvim vijestima širom svijeta. Iljas Šurpajev je bio oženjen i imao je petogodišnju kćer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: