Svijet
0

Rusija uspostavlja zračnu bazu u sjevernoj Siriji

FENA
Rusija je počela s uspostavom helikopterske baze na civilnom aerodromu u sjeveroistočnom sirijskom gradu Qamishli, javila je u četvrtak televizijska stanica ruskog ministarstva odbrane Zvezda TV, prikazujući snimke borbenog helikoptera kako stiže u bazu.

Novu bazu štite raketni sistemi Pancir tipa zemlja-zrak i tri helikoptera, uključujući dva tipa MI-35 i vojni transportni helikopter MI-8, koji su već razmješteni tamo, a novi bi trebali stići.

Zvezda je emitovala snimke ruskih vojnih policajaca koji štite bazu. Oklopna vozila i timovi podrške helikopterima također su prikazani, kao i meteorološka stanica i manji liječnički tim.

"Ovo je prva grupa ruskih vojnih helikoptera ovdje u sjevernoj Siriji. Ovo je istorijski momenat. Od današnjeg dana naša će avijacijska grupa trajno djelovati na gradskom aerodromu u Qamishliju", javio je dopisnik Zvezde, Pavel Remnev.

Ruski razmještaj uslijedio je manje od mjesec nakon povlačenja američkih vojnika iz te regije, koje su tom prilikom krompirima gađali lokalni mještani nakon iznenadnog naređenja predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju sa sjevera Sirije.

Rusija je ranije počela koristiti vojne helikoptere u patrolama u blizini sirijske granice s Turskom, u cilju zaštite ruskih vojnih policajaca koji se nalaze na terenu.

Nova baza omogućit će im da to učine na efikasniji način, objavila je Zvezda.

Ruski vojnici izvode zajedničke patrole s turskim snagama u okviru sporazuma postignutog između Moskve i Ankare nakon što je Turska pokrenula prekograničnu ofanzivu u oktobru s ciljem protjerivanja boraca kurdske milicije YPG, koju smatra prijetnjom po vlastitu nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.