Alarmantni podaci
61

Rusija uspjela zaobići sankcije: Trenutna ruska proizvodnja municije sedam puta veća od zapadne

S. M.
Prema američkim, evropskim i ukrajinskim zvaničnicima, Rusija je uspjela prevladati sankcije i kontrolu izvoza koje je uveo Zapad kako bi proširila svoju proizvodnju raketa iznad predratnog nivoa, ostavljajući Ukrajinu posebno ranjivom na pojačane napade u narednim mjesecima.

Osim što su potrošile više od 40 milijardi dolara na nabavku oružja Ukrajini, Sjedinjene Američke Države su ograničavanje ruskog vojnog snabdijevanja učinile ključnim dijelom svoje strategije podrške Kijevu, piše The New York Times.

Kao rezultat sankcija, američki zvaničnici procjenjuju da je Rusija bila prisiljena dramatično usporiti proizvodnju projektila i drugog naoružanja na početku rata u februaru 2022. na najmanje šest mjeseci. Ali, do kraja 2022. moskovska vojna industrijska proizvodnja ponovo je počela da se ubrzava, priznaju američki zvaničnici koji su pod uslovom anonimnosti otkrili osetljivu procjenu.

Rusija je potkopavala američku kontrolu izvoza koristeći svoje obavještajne službe i ministarstvo odbrane kako bi upravljala ilegalnim mrežama ljudi koji krijumčare ključne komponente izvozeći ih u druge zemlje iz kojih se mogu lakše isporučiti u Rusiju. Za manje od godinu dana otkako je počeo rat, Rusija je obnovila trgovinu kritičnim komponentama usmjeravajući ih kroz zemlje poput Armenije i Turske. Američki i evropski regulatori pokušavaju da rade zajedno na suzbijanju izvoza čipova u Rusiju, ali su se mučili da zaustave protok koji prolazi kroz zemlje koje su bliske Rusiji.

Zvaničnici strahuju da bi povećane zalihe projektila mogle značiti posebno mračnu i hladnu zimu za građane Ukrajine.

U međuvremenu, Pentagon radi na pronalaženju načina da pomogne Ukrajincima da bolje obaraju projektile i dronove koje je ispalila Rusija na civilne ciljeve u Kijevu i vojne ciljeve širom zemlje. Pentagon je isporučio sisteme protivvazdušne odbrane Patriot i nagovorio saveznike da osiguraju municiju za protivvazdušnu odbranu S-300, a oba su se pokazala djelotvornim. Također je obezbjedio i druge sisteme protivvazdušne odbrane kao što su sistem Avenger i sistem vazdušne odbrane Hawk.

Ali, Ukrajina nema dovoljno sistema protivvazdušne odbrane da pokrije cijelu zemlju i mora da bira mjesta koja brani. Povećana baraža raketa mogla bi da preplavi protuzračnu odbranu zemlje, rekli su ukrajinski zvaničnici.

U oktobru 2022. SAD su okupile međunarodne zvaničnike u Washingtonu u nastojanju da ojačaju sankcije ruskoj ekonomiji. Tada su američki zvaničnici rekli da vjeruju da sankcije i izvozne kontrole djelomično djeluju zato što su odvratile zemlje od slanja mikročipova, ploča, kompjuterskih procesora i drugih komponenti potrebnih za precizno vođeno oružje, kao i neophodnih komponenti za dizel motore, helikoptere i tenkovi.

Ali Rusija se brzo prilagodila sopstvenim naporima da obezbedi zalihe potrebnih delova.

Danas su ruski zvaničnici preuredili svoju ekonomiju kako bi se fokusirali na proizvodnju odbrane. Uz prihode od visokih cijena energije, ruske službe sigurnosti i ministarstvo odbrane uspjeli su da prokrijumčare mikroelektroniku i druge zapadne materijale potrebne za krstareće rakete i drugo precizno vođeno oružje. Kao rezultat toga, vojna proizvodnja ne samo da se oporavila već je i porasla.

Prije rata, rekao je jedan visoki zvaničnik, Rusija je mogla proizvesti 100 tenkova godišnje; sada proizvodi 200.

Kao rezultat tog pritiska, Rusija sada proizvodi više municije od SAD-a i Evrope. Sve u svemu, Kusti Salm, visoki zvaničnik estonskog ministarstva odbrane, procijenio je da je trenutna ruska proizvodnja municije sedam puta veća od one na Zapadu.

Ruski troškovi proizvodnje su također daleko niži od zapadnih, dijelom zato što Moskva žrtvuje sigurnost i kvalitet u svojim nastojanjima da proizvodi jeftinije oružje, rekao je Salm. Na primjer, zapadnu zemlju košta 5.000 do 6.000 dolara izrada granate od 155 milimetara, dok Rusiju košta oko 600 dolara za proizvodnju uporedive artiljerijske granate od 152 milimetra.