Svijet
0

Rusija uputila 46 tona pomoći u pojas Gaze

FENA
Iz Moskve su u srijedu ka Pojasu Gaze odletjela dva aviona ruskog ministarstva za vanredne situacije sa 46 tona pomoći. Predstavnica ministarstva Natalija Lukaš kazala je da su avioni odvezli lijekove i hranu te kako se pomoć palestinskom stanovništvu pruža po nalogu ruske vlade.

Prilikom boravka predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa u Rusiji krajem jula Moskva je obećala humanitarnu pomoć Palestincima, kao i 50 oklopnih transportera radi održavanja reda na Zapadnoj obali.

"Naša zemlja spremna je pružiti svaku pomoć koju palestinski narod smatra korisnom i koju Rusija može dati", rekao je tada zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Denisov nakon susreta Abbasa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

I prilikom susreta Abbasa s ministrom Sergejom Lavrovom istaknuto je da su potrebne hitne mjere za rješavanje velikih socijalno-ekonomskih problema Palestinaca i izražena zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije na palestinskim teritorijama, posebno u Pojasu Gaze.

Lavrov je pritom istaknuo, prenosi Tanjug, da ni u kom slučaju ne treba dopustiti da se Palestina podijeli na dva izolirana dijela, nakon što je poslije međupalestinskih sukoba u junu pokret Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, a Abbasovom Fatahu ostala uprava na Zapadnoj obali.