{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija upozorila na neprihvatljivost nezavisnosti Kosova

F
10.10.2007. u 13:18
0
0
Rusija upozorila na neprihvatljivost nezavisnosti Kosova
0
Rusija upozorila na neprihvatljivost nezavisnosti Kosova
Rusija je upozorila da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo "neprihvatljivo" te da bi se pregovori između Srbije i kosovskih Albanaca mogli nastaviti i nakon krajnjeg roka koji ističe 10. decembra.
Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin komentirao je to u utorak nakon izvještaja posebnog izaslanika UN-a Joachima Ruckera pred Vijećem sigurnosti o stanju u srbijanskoj pokrajini.

U Londonu je međutim kosovski premijer Agim Ceku kazao ranije da će ako se ne postigne dogovor, Kosovo proglasiti nezavisnost nakon što istekne rok u decembru.

Pregovori Srbije i Kosova, pod nadzorom trojke koju čini EU, Rusija i SAD, o eventualnom statusu nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom trebali bi završiti 10. decembra.

Čurkin je rekao da ne bi smjelo biti "predodređenog ishoda" razgovora te da bi neuspjeh u postizanju rješenja pregovorima doveo do nestabilnosti na Kosovu, na Balkanu i šire.

Njegov američki kolega Zalmay Khalilzad odgovorio je da se, iako "bi najbolji ishod pregovora bio sporazum, ne može beskonačno nastavljati s nerješavanjem konačnog statusa" Kosova.

"Prema našem mišljenu, status se mora finalizirati, i to brzo", dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: