Svijet
0

Rusija upozorava da se ne prodaje oružje Gruziji

FENA
Ruska zabrana prodaje oružja Gruziji je faktor stabilizacije na Kavkazu, ocijenilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova i uputilo upozorenje stranim zemljama spremnim da naoružaju gruzijske snage.

Dekret, koji je 19. januara potpisao ruski predsjednik Dmitrij Medevdev, "ima za cilj da smanji rizik od ponavljanja rata u Gruziji, kao što je bio rat u augustu, i omogući jačanje sigurnosti i stabilnosti u regiji", ocijenio je u saopćenju Andrej Nesterenko, glasnogovornik ruske diplomatije.

On je također ocijenio da bi nastavak odnosa između NATO-a i Tbilisija izazvao strah od "ponovne militarizacije" Gruzije, s kojom je Rusija ušla u rat nakon što je gruzijska vojska pokušala silom ponovo preuzeti kontrolu u svojoj separatističkoj regiji Južnoj Osetiji.

Ministarstvo je također saopćilo da je uputilo zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a da se usvoji međunarodni embargo na prodaju oružja Gruzijcima.

"Prema dekretu, u slučaju da strane zemlje isporuče Gruziji oružje i sovjetsku i rusku vojnu tehnologiju, mi ćemo analizirati situaciju i u tom kontekstu razmotriti bilateralne odnose", upozorio je Nesterenko.

Izgleda da se ovo upozorenje odnosi najprije na Ukrajinu, koju Moskva optužuje da je vojno pomagala Gruziji tokom rata vođenog prošlog ljeta.