Svijet
0

Rusija ugasila reaktor za proizvodnju plutonija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je saopćila u ponedjeljak da je zatvorila svoj reaktor za proizvodnju plutonija, koji se može za koristiti nuklearno oružje, u okviru sporazuma sa Sjedinjenim Državama na smanjenju rizika od širenja tvornica za nuklearne bombe iz hladnog rata.

Reaktor, u tajnoj sibirskoj elektrani koju je osnovao sovjetski vođa Josef Staljin, ugašen je u nedjelju, 45 godina nakon što je počeo proizvoditi plutonij za program sovjetskog oružja.

"Industrijski reaktor ADE-4 konačno je zaustavljen u nedjelju u 11 sati prijepodne. To je konačno zatvaranje reaktora", izjavio je glasnogovornik Sibirskoga hemijskog kombinata u zatvorenom gradu Seversku, nekada poznatom kao Tomsk 7, javio je Reuters.

Po okončanju hladnog rata plutonij za proizvodnju oružja više nije bio potreban u ruskom programu nuklearnog naoružanja.

Reaktori u elektrani nastavili su, međutim, s radom kako bi osigurali grijanje i snabdijevanje strujom lokalne zajednice, a američko ministarstvo energetike procijenilo je da je elektrana proizvela dovoljno plutonija za nekoliko nuklearnih bombi po sedmici.

Neželjeni plutonij skladišten u elektrani, izazivajući grupe za zaštitu okoliša da postavljaju pitanja o sigurnosti. Rusija tvrdi da su njene nuklearne elektrane dobro čuvane.

Sjedinjene Države i Rusija saglasile su se u martu 2003. da ugase tri ruska preostala reaktora za proizvodnju plutonija.

Elektrane koje preoizvode materijal za nuklearno oružje bile su među najbolje čuvanim tajnama u Sovjetskom savezu. Poznate samo pod šifrovanim imenima, one su bile budno čuvane i nisu čak ni upisane na karte.