Svijet
0

Rusija: Ubica Politkovskaje na Zapadu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ubica ruske novinarke Ane Politkovskaje krije se u jednoj od zapadnoevropskih zemalja, izjavio je u utorak predsjednik istražnog komiteta pri glavnom ruskom tužilaštvu Aleksandar Bastrikin.

"Prema podacima kojima raspolažemo, ubica se skriva u Zapadnoj Evropi, čak znamo zemlju u kojoj se on nalazi", rekao je Bastrikin u Sankt-Peterburgu na rusko-njemačkom skupu posvećenom istragama ubistava.

Osumnjičeni za ubistvo, Rustam Mahmudov (34), na potjernici je već duže od 10 godina jer je protiv njega podignuta optužnica za otmicu.

Istraga o ubistvu Politkovskaje koje je počinjeno 7. oktobra 2006. godine u zgradi u Moskvi u kojoj je stanovala, završena je 18. juna i podignute su tri optužnice.

U tom predmetu optuženi su Sergej Hadžikurbanov i braća Rustama Mahmudova iz Čečenije, Džabrail i Ibrahim.

Ruski mediji pisali su tokom istrage da se bivši službenik moskovske Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala Hadžikurbanov sumnjiči da je povezao ubice sa sigurnosnim strukturama koje su otkrile adresu i učestvovale u praćenju Politkovskaje.

Tokom istrage bili su uhapšeni braća Mahmudov - Tamerlan, Ibrahim i Džabrail, koji je, prema nalazima tužilaštva, na dan ubistva Politkovskaje vozio automobil koji je pratio novinarku.

Protiv uhapšenog saradnika specijalnih službi Pavela Rjaguzova podignuta je optužnica za djelo koje je ranije izvršio sa Hadžikurbanovom - za prekoračenje ovlaštenja i iznudu.

Za njega je u istrazi navođeno da je predao adresu Politkovskaje Šamilju Burajevu, bivšem predsjedniku Ačhoj-Martanovske oblasti u Čečeniji, koji je adresu dao ubicama.

Međutim, istraga nije utvrdila povezanost Burajeva, pa je on pušten i da se, kao dostupan istrazi, nalazi u Čečeniji.

Glavni ruski tužilac Jurij Čajka je 27. augusta prošle godine saopćio da je Politkovskaju ubila organizirana kriminalna grupa - pripadnici kavkaskog tzv. alazanskoga kriminalnog klana.

Zapadni mediji optuživali su ruske vlasti za umiješanost u ubistvo novinarke, jer je navodno pisala protiv njih, prenio je Tanjug. Kao jedna od verzija je i da je naručilac bio ruski oligarh s azilom u Velikoj Britaniji Boris Berezovski, što on poriče.