Svijet
0

Rusija: U nesreći poginulo 97 rudara, nestalo 13

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spasioci su u utorak tragali za 13 rudara nestalih nakon eksplozije metana u sibirskom rudniku ugljena u kojoj je poginulo najmanje 97 ljudi, što je najteža rudarska nesreća u Rusiji tokom desetljeća.

Skoro 200 rudara je bilo u rudniku Uljanovskaja u ugljenom bogatoj južnoj regiji poznatoj kao Kuzbas u vrijeme eksplozije, koja se desila u ponedjeljak rano ujutro na dubini od skoro 300 metara, saopćili su zvaničnici hitnih službi i regionalnih vlasti.

Sergej Čeremnov, portparol regionalne vlade u Kemerovu, gdje se rudnik nalazi, izjavio je za Associated Press da je potvrđena pogibija 97 rudara i da se potraga za nestalima nastavlja; 93 rudara spašena su ranije.

Čeremnov je kazao da su zvaničnici kompanije i stručnjaci za sigurnost, skupa s britanskim državljaninom i njegovim prevodiocem, bili u rudniku istražujući sistem nadzora opasnosti neposredno prije nego što se eksplozija desila.

Kasnije je potvrđena pogibija Britanca i njegovog prevodioca. Čeremnov je izjavio kako je nejasno šta je on tačno radio u rudniku.

Golemim rudnikom upravlja Južukbasugol, podružnica ruske kompanije za čelik i ugljen Evraz grupa SA, koja je kupila 50 posto dionica kompanije u 2005.

Niko nije odgovarao na višestruke pozive kompaniji. Portparol kompanije Eduard Sivcov, ipak, ranije je izjavio ruskom TV kanalu NTV da spasioci pretražuju velike dijelove rudnika u potrazi za preživjelima.

"Njihov rad je otežan zbog velikog broja prepreka", kazao je.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu da otputuje u to područje, a industrijska regulatorna agencija Rosteknadzor poslala je svoje istražitelje.

Rudnik je smješten u gradu Novokuznjecku, mjestu dviju od najtežih rudarskih nesreća u protekloj deceniji. U 2004. u eksploziji u rudniku u predgrađima grada poginulo je 47 rudara, u 1997. u eksploziji metana poginulo je 67 ljudi.

Ruska rudarska industrija pala je u žestoku krizu kada su vladine subvenvcije presušile nakon raspada Sovjetskog saveza. Najmanje 30 rudara poginulo je u ruskim rudnicima u prošloj godini, uključujući 25 koji su poginuli u požaru u siberijskom rudniku zlata.

U posljednjim godinama velike tvrtke kao što su Evraz SA kupili su rudnike ugljena i slična preduzeća i konsolidirali su njihove operacije, prodajući sirove i poluprerađene materijale čeličanama, proizvođačima električne energije i ostalim velikim industrijama.

Neki vladini zvaničnici optužili su privatne kompanije za smanjivanje troškova za sigurnosne operacije kako bi uštedjele novac.