{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija u Gruziji prešla prag

F
12.8.2008. u 10:19
0
1
Rusija u Gruziji prešla prag
0
Rusija u Gruziji prešla prag
Foto: Reuters
Vojnom intervencijom u Gruziji Rusija je sada prešla prag, izjavio je direktor Odjela za istočnoevropske studije u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski.
"Do sada je Moskva nastojala pripojiti Južnu Osetiju i Abhaziju, izvući ih iz Gruzije i postepeno ugraditi u rusku sferu uticaja ili čak i u rusku državu", tvrdi Bugajski.

On je kazao da je Rusija procijenila kako je najbolji način da se spriječi ulazak Gruzije u NATO da se ona podijeli, njezina vlada obori ili bar destabilizira, unište gruzijski vojni kapaciteti i obnovi ruska regionalna sfera uticaja.

Bugajski smatra da bi Zapad morao uputiti jedinstvenu poruku - kako Moskva više ne može biti garant mira u Gruziji.

On je primijetio da je reagiranje bilo mješovito i ocijenio da nije najsretnije formulirano prvo saopćenje predsjednika Georgea W. Busha koje se odnosilo na nesrazmjernu upotrebu sile.

"Jasno je da u ovom trenutku treba raditi na primirju kako bi se prekinulo krvoproliće, etničko protjerivanje i uništavanje gradova. Pored toga, važno je da SAD i NATO-a upute signal Rusiji da Moskva više ne može biti čuvar mira - naime, zemlja koja je angažirana u ratu ne može biti članica mirovnih snaga, jer to proturječi samom principu čuvanja mira", kazao je Bugajski u izjavi za VoA-u.

On smatra da bi sada Ujedinjene nacije, SAD i Evropska unija trebalo da zahtijevaju formiranje mirovnih snaga u čijem sastavu ne bi bilo ruskih jedinica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: