Specijalna komisija
0

Rusija u borbi protiv historijskih falsifikata

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Ruske vlasti nedavno su formirale specijalnu komisiju za suzbijanje, kako je navedeno, "pokušaja da se historija prepravlja na štetu ruskih interesa". Predsjednik Dmitrij Medvedev je objasnio javnosti da je zadatak te komisije da se bori protiv historijskih falsifikata, koji, kako je rekao, "postaju sve ozbiljniji, zlobniji i agresivniji".

Profesor ruske historije na univerzitetu Oxford Robert Servis odbacio je tvrdnju predsjednika Medvedeva da je Rusija žrtva svojevrsne "akademske agresije", a formiranje komisije vidi kao posljedicu unutarnjih podjela u samoj Moskvi.

  • Pojedinih historičari na sovjetsku prošlost gledaju iz patriotskog ugla, pa su čak skloni da opravdavaju Staljinova zlodjela. Drugi su, od osamdesetih godina prošlog stoljeća naovamo, ukazivali na teške zloupotrebe i vanjskopolitičke greške koje su obilježile Straljinovu eru. Mislim da historijska komisija treba da riješi taj spor, i da ga zamjeni monolitnim pogledom na ta zbivanja, kaže on.

Mnogi Rusi se, međutim, potpuno slažu sa svojim predsjednikom. Natalija Naročnickaja, bivša poslanica ruske Dume i članica nove komisije, podržava stav Dmitrija Medvedeva da je Rusija žrtva predrasuda.

Krajem augusta navršava se 70 godina od potpisivanja pakta o nenapadanju između tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Hitlerove Njemačke, a Natalija Naročnickaja kaže da ne sumnja da će Zapad to iskoristiti za nove napade na njenu zemlju, prenosi u ponedjeljak BBC.

  • Očekujem da ćemo se povodom pakta Molotov-Ribentrop naslušati ocjena da je to bio uzrok Drugog svjetskog rata, i da su Njemačka i SSSR bili podjednako odvratni, totalitarni monstrumi koji su htjeli da podijele svijet, rekla je ona.

Ali, da li je to danas uopšte važno? Za Rusiju svakako jeste, zato što u toj zemlji Drugi svjetski rat ima veći značaj nego bilo gdje drugdje u svijetu. Rusija, naime, pobjedu nad Hitlerovim snagama vidi kao najvažniji trenutak 20. stoljeća.

U ruskim medijima se o ratu govori kao da je bio juče, a ne prije više od pedeset godina. Svaki pokušaj da se pomrači sjaj velike pobjede smatra se smišljenjim ocrnjivanjem Rusije.

  • Komunizam, koji je ta zemlja slijedila u najvećem dijelu 20. stoljeća je propao, a Rusiji je potrebno nešto što će je ubjediti da patnja i žrtve nisu bile uzaludne, smatra profesor Servis.

Natalija Naročnickaja sa svoje strane tvrdi da je za nju narušavanje uspomene na trijumf u Drugom svjetskom ratu "velika uvreda".

  • Negativno izvještavanje je jedno... Ali želja da se preispita i sam smisao Drugog svjetskog rata je nešto sasvim drugo i strašno me nervira. Dobro znamo da je taj rat vođen upravo da bi narodi imali pravo na sopstvenu historiju, kaže ona.

U protekle dvije decenije, Rusija je izgubila svoju ideologiju, a haos koji je pratio slom komunizma učinio je da mnogi Rusi izgube povjerenje u politiku i političare.

Današnji ruski lideri znaju da je "blistava prošlost" nešto u šta narod želi da vjeruje. Stoga, dovođenje u pitanje historijskih uspomena u Rusiji u današnje vrijeme gotovo da postaje prijetnja nacionalne sigurnosti.