Prisluškivani razgovori
38

Rusija tvrdi da su njemački generali raspravljali o uništavanju Krimskog mosta

F. H.
Ukrajinci su ranije izvršili nekoliko napada na Krimski most
Ukrajinci su ranije izvršili nekoliko napada na Krimski most
Ministarstvo odbrane Njemačke pokrenulo je istragu jesu li prisluškivani razgovori predstavnika njenih zračnih snaga, koji su, prema ruskoj propagandi, navodno razgovarali o dizanju u zrak Krimskog mosta projektilima Taurus.

Dužnosnik njemačkog ministarstva odbrane rekao je da je Savezna vojna protuobavještajna služba (BAMAD) pokrenula sve potrebne mjere kako bi istražila incident.

Incident je povezan s objavom ruske propagandistice Margarite Simonyan o navodnom razgovoru između nekoliko generala njemačke avijacije koji raspravljaju o tome kako rasporediti projektile Taurus i pogoditi Krimski most.

Ruska propaganda bila je jako "uskomešana" ovom pričom i aktivno je tražila detalje o generalima koje je uspjela identifikovati na snimci nepoznatog porijekla.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je da bi njemačka vlada trebala objasniti komentare na snimku nejasnog porijekla, inače će smatrati da Berlin priznaje krivnju.

Primijetno je da je rusko medijsko curenje došlo u trenutku kada su se njemačke rasprave o mogućoj opskrbi Ukrajine projektilima dugog dometa Taurus intenzivirale, što je potez koji savezna vlada kategorički odbija.

Njemački kancelar Olaf Scholz ove je sedmice još jednom odbacio slanje projektila Taurus u Ukrajinu, navodeći da bi to značilo da bi Njemačka postala strana u ratu s Rusijom.

Rekao je da Njemačka ne može dati Ukrajini "oružje dometa od 500 km, koje bi u slučaju nepravilne upotrebe moglo pogoditi određenu metu negdje u Moskvi".

Scholzove prethodne tvrdnje da upotreba oružja dugog dometa implicira prisutnost NATO trupa u Ukrajini za korištenje projektila izazvale su kritike iz Velike Britanije.