Nakon dva mjeseca
130

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad čeličanom Azovstal

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije večeras je objavilo da su oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad čeličanom Azovstal, prenosi Guardian.

"Podzemne strukture Azovstala gdje su se militanti skrivali sada su u potpunosti pod kontrolom ruskih oružanih snaga", navedeno je u saopštenju ministarstva odbrane Rusije kao i podatak da se 2.439 vojnika pukovnije Azov predalo.

Rusi su na Telegram kanalima koje kontrolišu objavili i video sa Sergejem Volinskim, komandantom jedinice 36. brigade marinaca, u kojem je on rekao da je njegova jedinica opkoljena. Njegova brigada bila je jedna od glavnih snaga koje su branile čeličanu.

Ako se informacija potvrdi, potpuno napuštanje fabrike i tunela bombardovanog postrojenja, značilo bi kraj destruktivne opsade koja traje već dva mjeseca.

Rusija je ranije saopštila da je preko 900 ukrajinskih vojnika koji su bili u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, poslano u zatvorsku koloniju na teritoriji pod ruskom kontrolom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da će se prema borcima postupati u skladu sa međunarodnim normama za ratne zarobljenike, iako je nekoliko visokih ruskih zvaničnika ove sedmice zahtijevalo da se ukrajinskim vojnicima sudi, a jedan je čak tražio njihovo pogubljenje.