Mihail Saakašvili
0

Rusija treba priznati jedinstvenost Gruzije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gruzija će regulirati odnose s Rusijom nakon što Moskva "realno prizna" pravo Gruzije da bude jedinstvena, nezavisna i slobodna država, izjavio je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u parlamentu.

Prema njegovim riječima, Gruzija neće odustati od kursa "mirnog ujedinjenja zemlje, učvršćivanja demokratije i stabilnosti".

"Uvjeren sam da će Gruzija ponovo biti jedinstvena, Suhumi i Chinvali (Abhazija i Južna Osetija) ponovo će se vratiti u sastav jedinstvene države, mi ćemo težiti tome mirnim putem, ekonomskim i demokratskim razvojem, bliskom saradnjom sa svim demokratskim svijetom", rekao je Saakašvili, a prenijela agencija Itar-Tass.

Prema riječima gruzijskog predsjednika, zadatak Tbilsija je maksimalno priključenje međunarodnih institucija rješavanju sukoba u međunarodno priznatim granicama Gruzije.

Ruska državna agencija je prenijela iz Washingtona i ocjenu novog direktora nacionalne obavještajne službe SAD-a Dennisa Blaira da Kavkaz i dalje ostaje izvor napetosti.

"Šest mjeseci poslije borbenih djelovanja između Rusije i Gruzije zbog Abhazije i Južne Osetije" te oblasti "ostaju žarišta", očuvan je "rizik provokacija, prekomjernih reakcija ili nepravilnih ocjena, što može dovesti do obnavljanju borbenih aktivnosti", rekao je Blair.

Visokom nivou napetosti na Kavkazu doprinose i razlike između Azerbejdžana i Armenije povodom otcijepljenoga Gornjeg Karabaha, ocijenio je "prvi američki obavještajac".

Prema njegovim riječima, Azerbejdžan se "plaši izolacije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Rusija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju i pojavili su se znaci poboljšanja odnose između Armenije i Turske".

Blair je kazao da i Armeniju plaši jačanje azerbejdžanskih oružanih snaga.

Vijeće sigurnosti UN-a namjerava danas odobriti nacrt rezolucije kojom se produžava mandat Misije UN-a u Gruziji i Abhaziji za još četiri mjeseca, do 15. juna 2009. godine, nakon što istekne u nedjelju.

U Beču je u četvrtak Stalno vijeće OSCE-a konsenzusom donijelo odluku o produženju mandata dopunske grupe od 20 međunarodnih vojnih posmatrača do 30. juna, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u petak listu Komersant, prenosi Tanjug, kako će Unija uložiti sve moguće napore da sve posmatračke misije na Kavkazu nastave raditi.