Svijet
0

Rusija traži izvještaj o iranskom nuklearnom programu

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova jasno je stavio do znanja uoči direktnih razgovora na visokom nivou u petak o iranskom nuklearnom porogramu kako Moskva želi vidjeti izvještaj UN-ove agencije o ranijim iranskim nuklearnim aktivnostima prije nego što razmotri nove sankcije.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američka državna tajnica Condoleezza Rice izmijenili su oštre riječi po tom pitanju tokom ručka u srijedu. Rice je insistirala na novim oštrim sankcijama kako bi se izvršio pritisak na Iran da prekine obogaćivanje urana, a Lavrov je izjavio kako Moskva želi dati vremena nuklearnim inspektorima da obave svoj posao, sudeći po ruskom ministru i prisutnim evropskim i američkim zvaničnicima, javio je AP.

Dvije rezolucije UN-a kojima su nametnute sankcije Iranu nisu uspjele uvjeriti tu zemlju da prekine obogaćivanje urana. Teheran insistira da je njegov program isključivo namijenjen za proizvodnju emnergije za civilnu upotrebu ali SAD i njihovi evropski saveznici strahuju kako je istinski cilj programa stvaranje nuklearnog oružja.

U četvrtak je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio kako Kina i Rusija odbijaju raspravljati o mogućim novim sankcijama protiv Irana do objave izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju o ranijim iranskim nuklearnim aktivnostima do kraja godine.

"Mislim da će biti veoma teško uvjeriti Ruse i Kineze prije toga. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo ih uvjerili, ali iskreno, pozicija je previše teška kako bismo se njome pozabavili", izjavio je Kouchner.

Razni ministri će imati drugu priliku da raspravljaju na sastanku u petak ujutro šest međunarodnih ključnih aktera koji pokušavaju pregovarati s Iranom. Pored ruskih i američkih, očekuje se prisustvo kineskih, britanskih, francuskih i njemačkih ministara.

Direktor IAEA Mohamed ElBaradei i iranski zvaničnici složili su se u julu da će Teheran odgovoriti na pitanja eksperata agencije o svojim više od dvocenejskim nuklearnim aktivnostima do decembra - od kojih je većina bila tajna. Tehnički zvaničnici IAEA vratili su se u Teheran ove sedmice kako bi počeli postavljati otvorena pitanja, od kojih su neka povezana s proizvodnjom oružja.

Lavrov je izjavio novinarima u četvrtak navečer da je progres IAEA s Iranom "očigledan".

"Mjere Vijeća sigurnosti moraju biti proporcionalne i primjerene onome što Iran trenutno čini - i sve dok Iran čini ono što zadovoljava djelove zahtijeva Vijeća sigurnosti, vjerujem da moramo odmjeriti naše akcije u Vijeću sigurnosti i drugdje", kazao je.

Lavrovljeve izjave novinskim agencijama Itar-Tass i RIA-Novosti u četvrtak bile su i oštrije.

"Miješanje uvođenje bilo kakvih sankcija potkopalo bi napore Međunarodne agencije za atomsku energiju. Mjere Vijeća sigurnosti UN-a prema Iranu trebale bi biti izbalansirane i odgovor na korake na koje se Teheran obavezao kako bi odgovorio na sva pitanja", navele su novinske agencije Lavrovljeve riječi.