Svijet
0

Rusija traži istragu protiv Ban Ki-moona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija traži da se provede istraga protiv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona nakon što je potpisao sporazum koji priznaje Sjevernoatlantski savez kao organizaciju "za održavanje mira", kazao je u jednom razgovoru ruski ambasador pri NATO-u.

"Sporazum nije izazvao negodovanje samo ruske delegacije nego i drugih članica Vijeća sigurnosti UN-a", izjavio je Dmitrij Rogozin za ruski dnevni list Izvestija tražeći "istragu o akcijama Ban Ki-moona", prenio je AFP.

Dokument koji se pojavio za vrijeme sjednice Euroatlantskog partnerstva i koji su potpisali 23. septembra glavni tajnik UN-a i Jaap de Hopp Scheffer, glavni tajnik NATO-a, daje Atlantskom savezu pravo da izvodi operacije "po svijetu".

"Ban Ki-moon je priznao da Alijansa nije regionalna vojna organizacija, nego zamjena Organizacije ujedinjenih nacija u svim događajima koji su u vezi s međunarodnoim sigurnošću", kazao je ruski diplomat.

"Postoji rizik da generalni sekretar UN-a bude smijenjen. Njegove akcije su sramne", kazao je Rogozin.

Ovaj dokument "rehabilitira" NATO i njegova bombardiranja u Srbiji tokom rata na Kosovu, ocjenjuje Rogozin i dodaje da "UN učestvuje u neuspjehu koji je u toku u Afganistanu", gdje NATO zapovijeda Međunarodnim snagama za potporu sigurnosti (ISAF), s mandatom UN-a.