Uništeni deseci kuća
1

Rusija: Šumski požari na dalekom istoku i u Sibiru

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Šumski požari u Rusiji, u Sibiru i na dalekom istoku zemlje, u petak su zahvatili površinu od 8.600 hektara, i uništili desetine kuća u jednom selu u regiji Amur, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Oko 120 mještana mjesta Tigde evakuirano je zbog požara, koji je uništio 75 od 1.200 kuća, saopćio je Odjel ministarstva za vanredne situacije za ruski daleki istok. Nije bilo vijesti o povrijeđenima.

"Tri vatrogasna vozila su krenula u Tigdi, u kojoj se nalazi skladište nafte", saopćili su spasioci. U drugim dijelovima ruskog dalekog istoka, u požaru je deset vikendica uništeno u selu Zazernoje u regiji Habarovsk u petak, saopćili su zvaničnici regionalne agencije za vanredne situacije. Nije bilo povrijeđenih.

Suha zima, rano pojavljivanje toplog vremena i snažni vjetrovi, kao i lokalne navike paljenja korova i trave rezultirali su neuobičajeno velikim brojem šumskih požara širom Sibira i ruskog dalekog istoka u ovom mjesecu.

Ukupno 111 požara je prijavljeno od čevrtka navečer, saopćio je u petak prvi zamjenik ruskog premijera Viktor Zubkov. On je ukorio regionlne zvaničnike što zanemaruju preventivne aktivnosti na sprječavanju požara.

Ukupna površina koju su zahvatili šumski požari u Rusiji u 2012. godini iznosi 100.000 hektara, 2,7 puta više nego u istom periodu prošle godine, saopćila je Savezna agencija za šumarstvo.