Protuteža Zapadu
0

Rusija stvara najjaču ratnu mornaricu na svijetu

Sarajevo-x.com
Ruska ratna mornarica nalazi se pred najvećim programom obnove i modernizacije od njenog nastanka, a u ruskom budžetu je za to namijenjeno oko 150 milijardi dolara.

Samo u toku ove godine je za izgradnju nuklearnih i dizel podmornica i fregata, kao i remont i održavanje flote, potrošeno oko 280 miliona dolara. Ministarstvo odbrane Rusije i Udružena brodogradilišna korporacija Sevmaš u Severodvinsku potpisali su nedavno sedam ugovora za projektovanje i izgradnju atomskih podmornica serije Borej i Jasenj, a vrijednost ovog posla iznosi oko 10 milijardi dolara, javlja Tanjug.

Prilikom potpisivanja ovog ugovora, premijer Rusije Vladimir Putin je najavio opsežan plan obnove ratne flote, bez presedana u svjetskim okvirima. "Trebamo iz korijena obnoviti materijalno-tehničku bazu naše ratne mornarice. Moramo stvoriti snažnu grupaciju pomorskih strateških nuklearnih snaga od podmornica četvrte generacije, kupiti savremene brodove i izvršiti modernizaciju i remont tehnike", rekao je Putin.

Osnova morskog nuklearnog štita

Sevmaš je jedino brodogradilište u Rusiji u kojem se grade podmornice na nuklearni pogon, a do sada su isporučili 128 takvih podmornica. Prije tri godine iz ovog brodogradilišta su počele da izlaze, kako ih ruski mediji zovu, raketne podvodne krstarice strateške namjene iz klase Borej. Ove nuklearne podmornice predstavljaju osnovu morskog nuklearnog štita Rusije. Planirano je da do 2017. godine ruska ratna mornarica ima osam nuklearnih podmornica, na kojima će biti instalirano po 16 lansirnih uređaja za balističke rakete Bulava. Ove rakete mogu da nose od šest do 10 supersoničnih nuklearnih bojevih glava individualnog navođenja i prema analizama stručnjaka, praktično su nezaustavljive.

Za sada u arsenalu SAD ne postoji protivraketna odbrana koja bi mogla biti efikasna protiv Bulave. Rusija nije odustala ni od klašičnih dizel podmornica i do 2020. godine će joj biti isporučeno 10 novih podmornica "četvrte klase". Trenutno, ruska ratna mornarica ima 20 podmornica treće klase, koje će sa novim, predstavljati osnov ruske pomorske moći, tamo gdje nuklearne podmornice ne mogu da operišu, u Crnom moru i Baltiku.

U Petrovgradu je početkom novembra u Admiralskom brodogradilištu održana svečana ceremonija porinuća dizel podmornice Rostov na Donu. Ona spada u najtiše podmornice svoje klase, a naoružana je modernizovanim raketno-torpedskim sistemima. Također, u Admiralskim brodogradilištima se odvija izgradnja dvije serijske dizel podmornice četvrte generacije Kronštat i Sevastopolj. Što se tiče novih brodova, u Sjevernom brodogradilištu u Petrovgradu se grade četiri korvete, dvije fregate i specijalni brod za vezu. Akcent nove flote ruske mornarice će umjesto velikih krstarica i razarača biti na izgradnji manjih brodova, bržih i tehnički superiornih u odnosu na konkurenciju na Zapadu.

Osigurana relativna nevidljivost

U izgradnji je korveta Snalažljivi, koja će svojim karakteristikama i borbenim osobinama prevazići slične brodove takve klase. Brod je višenamjenski, ima visoki nivo automatizacije i građen je "stelt" tehnologijom, što mu osigurava relativnu nevidljivost. Brod će posjedovati ofanzivno raketno naoružanje i torpeda, kao i helikopter za borbu protiv podmornica. Nova tehnologija primijenjena pri gradnji trupa omogućit će mu da za 25 posto smanji otpor vode pri kretanju brzinom oko 30 čvorova.

Trenutno, ruska ratna mornarica ima jedan nosač aviona Admiral Kuznjecov koji će sljedeće godine biti van funkcije, jer će biti odveden na remont. Mada grandioznim planom obnove ruske mornarice nije predviđena gradnja još nekog nosača aviona, priprema projekta je već započela. Prema nekim najavama, 2018. godine bi trebao biti završen projekt novog "super-nosača aviona" čija izgradnja bi trebala početi 2020. godine.

Paralelno sa ovim projektom, Rusija planira i koji će avion biti osnova njenih mornaričkih jedinica. Pretpostavlja se da će to biti Su-47 Berkut - projekt ruskog perspektivnog palubnog lovačkog aviona.