Svijet
0

Rusija spremna da poveća kapacitete Južnog i Sjevernog toka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanija "Gasprom" spremna je na ubrzanje radova na gasovodima Sjeverni i Južni tok i na uvećanje njihovih kapaciteta ako se zemlje učesnice koje dobijaju gas obrate s takvim zahtjevom, izjavio je danas čelnik ruskog energetskog giganta Aleksej Miler.

"Ako se naši zapadni partneri obrate s prijedlogom da se projektni kapaciteti Južnog, kao i projektni kapaciteti Sjevernog toka povećaju i obrate s molbom za ubrzavanje predaje objekata, 'Gasprom' će pozitivno reagirati na te prijedloge", rekao je Miler poslije susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Sočiju, prenio je Tanjug.

Projekt Južni tok, planiranog kapaciteta 30 milijardi kubika gasa godišnje, "Gasprom" izvodi zajedno s italijanskom kompanijom ENI i on podrazumijeva polaganje gasovoda po dnu Crnog mora do bugarske obale i potom kopnenim putem jugozapadnim i sjeverozapadnim krakom preko zemalja jugoistočne Evrope do Italije i Austrije. Sjeverni tok podrazumijeva polaganje prvog cjevovoda propusne moći od 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje i potom drugog paralelnog istog kapaciteta, po dnu Baltičkog mora od sjevera Rusije do njemačke luke Greifswald.